Президентът: България и Кипър са пример за ползотворно сътрудничество

Снимка: Президентство

Държавният глава удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Република Кипър у нас Мариос Кундуридис

България и Кипър са пример за ползотворно сътрудничество, за общ подход към предизвикателствата на Европейския съюз и допринасят активно за мира, сигурността и стабилността в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Република Кипър в България Мариос Кундуридис. Държавното отличие е за цялостния принос на дипломата за развитието на българо-кипърските отношения.

В словото си президентът открои активната дейност и последователните усилия на посланик Кундуридис за развитието на политическите, икономическите и културните връзки и разгръщането на отношения в дух на приятелство и взаимноизгодно сътрудничество между България и Кипър. Румен Радев подчерта и съществения принос на посланик Кундуридис в успешното взаимодействие между България и Кипър по редица важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз, сред които противодействието срещу нелегалната миграция чрез активните отношения между Министерствата на вътрешните работи на двете страни.

„В основата на нашите ползотворни отношения стоят дълбоките културни и исторически връзки между нашите народи“, посочи президентът. Българската общност в Кипър съставлява близо 25 хиляди души, а у нас работят немалко кипърски граждани, завършили образованието си в български университети. Днес близо 300 кипърски студенти са избрали да продължат висшето си образование в България. „Това е един ценен мост, които ние ще продължим да развиваме“, заяви държавният глава.

Посланик Мариос Кундуридис изтъкна, че отношенията между България и Кипър са основани на взаимно уважение, споделени ценности и общи цели. Той открои доверието и приятелското отношение както между правителствата на двете страни, така и между народите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g