Ивайло Мирчев: Защо по времето на Борисов гоненето на руски дипломати беше толкова трудно

Снимка: ДБ

По думите му България е свършила правилното, отстранявайки от България 70 руски дипломати

Бившият премиер Бойко Борисов трябва да даде отговори защо по негово време гоненето на руски дипломати беше толкова трудно и страхува ли се той от Владимир Путин. Това заяви народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев пред БНР.

По думите му България е свършила правилното, отстранявайки от България 70 руски дипломати и лица с дипломатически статут, някои от тях маскирани като готвачи, охранители, градинари и други.

"Последният доклад е от втората седмица на юни, а изгонването става в четвъртата седмица на юни. По-притеснителното е защо сега има политическа воля, има държавна воля да бъдат изгонени толкова руски "дипломати", а в предните години при достатъчно данни за такива това не се е случвало", коментира Мирчев в предаването "Преди всички".

“Част от изгонените 70 дипломати, които не са дипломати, са назначени като готвачи, но всъщност не са готвачи. Използват най-различни длъжности, за да осъществяват дейностите си”, каза той.

Според Мирчев на закритото заседание на парламента вчера са се чули притеснителни факти за размера на руската агентурна мрежа в страната.

"По-важното е, че се чуха изключително притеснителни неща за размера на руската агентурна мрежа в страната и нивото на проникване в държавните институции. Имаме уверението на ДАНС, че ще вземат всички необходими мерки да гарантират интересите на страната", добави той.

Ивайло Мирчев припомни, че “Демократична България” има стратегия за депутинизацията на страната. Спрямо Русия България трябва да спре да се държи като съпруга жертва на домашно насилие. "Демократична България” тук сме на една вълна с действията на правителството”, каза той.

Според него не се осъзнава добре от всички политически сили, че този момент е исторически. “Вчерашното изявление на лидера на БСП ни приближава повече към избори, отбеляза още той.

"Евентуални избори сега ще доведат откровено проруски партии, с доста повече депутати в Народното събрание. "Възраждане" се очаква да увеличат неколкократно депутатите си, същото се отнася и за партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, което го разглеждаме като опасност за промяна на геополитическата орбита на България”, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK