Българското гражданство в РС Македония вече е проблем за участие в Евровизия

Снимка: БГНЕС

Признанието на Гарванлиев, че притежава и българско гражданство, взриви "патриотичните среди в Скопие"

Участието на македонския изпълнител Васил Гарванлиев в тазгодишния конкурс на Евровизия, който ще се състои в Ротердам през месец май, е съпроводено с остри политически коментари в западната ни съседка. И, разбира се, стана повод за нова антибългарска реторика.

След като в спота за секунди се появяват светлини, които напомнят на българското национално знаме, създателите на клипа официално съобщиха, че той ще бъде монтиран отново. Интересното е, че цветовете са вертикални, а не хоризонтални, както е българското знаме. Но това не е пречка да "избухне патриотична и възмутена кампания" със зашеметяващи заключения и обвинения като "провокация", "национално предателство", "унижение", "посягане на идентичността" и т.н.

Признанието от страна на Гарванлиев, че притежава и българско гражданство, взриви "патриотичните среди в Скопие", които веднага свързаха песента с "българското вето и антимакедонската политика на София".

На преден план в коментарите излиза известната антибългарска реторика и почти нищо за музикалните качества на 36-годишния Васил Гарванлиев, които са впечатляващи.

Роденият в Струмица през 1984 г. мъж има участия със световни звезди като Нели Фуртадо, Джули Андрюс, Ню Кидс он дъ Блок, Енрике Иглесиас, Селин Дион и др. Музикалната си кариера започва още на 7-годишна възраст, а в продължение на близо 18 години живее и работи в САЩ. Има и оперни участия. През 2018 г. се завръща в родния си град Струмица.

Васил Гарванлиев ще изпълни през месец май в Ротердам песента „You“, която е дело на композиторa Невена Нешковска. Тя е родена е в Охрид, но е израснала в Чикаго. Завършва музикалния колеж в Бъркли и печели награда за най-добра песен на USA Songwriting Competition. По текста на песента „You“ Невена работи със сестра си Калина и с колегата си от Бъркли Алис Шрьодер.

..........................

"Поздравления за смелостта на Васил Гарванлиев. Както ще видите от коментарите, той е обект на омраза. Лудост и тъжно! Това пише в коментар във Facebook евродепутатът Андрей Ковачев. Той цитира Дон Кихот, който казва: "Най-страшните дракони и най-жестоките исполини често се оказват най-обикновени вятърни мелници".

В РСМ се вдигна огромна медийна истерия заради това, че в клипа на песента на представителя на РСМ за Евровизия Васил Гарванлиев, им се привидял българският трикольор. Ех, за всички е ясно, че не е българският трикольор, а случаен кадър от някаква изложба, където нито цветовете, нито тяхната подредба имат общо с българското знаме, подчертава Ковачев.

Но по стара югославска традиция, в РСМ няма по-лошо нещо от това някой да има дори и случайно нещо общо с България. Ако пък е и български гражданин, както самият Васил Гарванлиев сам заяви, това е най-голямото престъпление. За това, ще бъде поставен на кладата, охулен и публично порицан. Е, както успяваха по времето на Тито и сега успяха... Клипът за Евровизия ще бъде преработен и уж българският "трикольор" щателно изрязан. Могат даже ако искат да забранят официално със закон и ползването на комбинацията от цветовете бяло, зелено и червено, независимо в каква последователност и подредба, пише Ковачев.

А на кандидата на РСМ за Евровизия, Васил Гарванлиев, изразявам своята подкрепа! Да го подкрепим и за Евровизия, призовава още Андрей Ковачев. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK