Българи от Босилеград чакат 4-и месец българско гражданство

Иван Николов, снимка: infomreja.bg

Културно-информаицонният център „Босилеград” и Демократичния съюз на българите в Босилеград изразяват тревога и разочарование от изискването на Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на правосъдието на Р България, „...всички лица, желаещи да получат удостоверение за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи”.

По думите на председателят на Културно-информационния център Иван Николов в продължение на 4 месеца нашите сънародници от Западните покрайнини не могат да получат гражданство. В тази връзка е изпратено писмо до вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, министъра на Правосъдието Зинаида Златанова, министъра на външните работи Кристиан Вигенин и до председателя на ДАБЧ Йордан Янев.

 “Ние изразяваме опасението си, че това административно изискване за официални автентични документи има една единствена цел - да забави и предотврати естествения и все по-силен стремеж на българите в Западните покрайнини да възстановят насила отнетото им българско гражданство през изминалия век. Това изискване би затруднило и много българи в самата България. Кандидатстването за българско гражданство от страна на българите, които поради ред исторически обстоятелства са останали извън днешните граници на България, е част от демократичния процес и е недопустимо и абсурдно българските държавни институции да изискват документи за българската принадлежност и то не от който и да е, а именно от държавната власт на Р Сърбия, която в продължение на един век е провеждала политика за дебългаризация и сърбизация на българското население в Западните покрайнини”, се посочва в декларация, изготвена от Културно-информационния център и Демократичния съюз на българите в Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK