Кюстендилци питат кмета за опасни дървета, работни места и инвестиции

Снимка: Infomreja.bg

Кметът Петър Паунов: Към момента има 319 работни места на Бюрото по труда в Кюстендил

Кметът на Кюстендил Петър Паунов отново отговаря на кюстендилци, които предварително зададоха въпросите си до общинската администрация. Питанията бяха в различни сфери от премахване на опасни дървета, почистване коритото на река „Банщица“ и дупки по улиците, до работни места и инвестиции.

„Тези огромни дървета при кафето на Чудомир ще бъдат ли отрязани своевременно или ще чакаме ураган да стори непоправимото“, попита Анета Костова. От своя страна кметът обясни, че зелената система на Кюстендил е създадена през 50-те години на миналия век, а средната възраст на дървесните видове е около 70 години, като отделни видове надхвърлят 80, 90, дори 100 години.

В тази връзка е предизвикателство пред Общината подмяната на дървесната растителност, особено тази разположена по тротоарите. Отделни дървесни видове са ценни и общината се стреми да полага специфични грижи“, обяви кметът.

Той припомни, че през 2020 година Общината е наела лицензирани специалисти, които да обследват дърветата в центъра на Кюстендил, както и 4 чинара в квартал „Колуша“. Експертите са посочили в доклада си, че няма основание въпросните дървета да бъдат отсечени, като те са в добро фитосанитарно състояние.

Росица Апостолова попита кога дърветата ще бъде окастрени. „Дърво намиращо се на улица „Неофит Рилски“, на 50 метра от Общината, принуждава хората да ходят по улицата, защото е обрасло почти до долу. Не е само то“.

Кметът Петър Паунов обясни, че се извършва непрекъснато кастрене, като и това дърво ще бъде включено в системата. „Хиляди са дърветата, но екип, който работи с вишката  е един“, отговори кметът.

Сред въпросите, изпратени до Общината беше и този с работните места и инвестициите в Кюстендил. „Към момента има 319 работни места на Бюрото по труда в Кюстендил. Не зная какви работни места очаквате да се отворят, но аз не откривам сфера, в която да няма. Съобразно специалностите можете да се ориентирате. Що се отнася до инвестиции и вие самите можете да инвестирате, има достатъчно свободни терени“, заяви Паунов.

Той предостави и статистика за първото тримесечие на НСИ за средната работна, според която област Кюстендил е на 6-о място в страната.  „Заварихме я на предпоследно място, зад нас сега са Благоевград, Видин Силистра, Хасково и Смолян.

Четири от тези области са със средна работна заплата за месец март под 1300 лв. Средната работна заплата за Кюстендилска област е 1344 лв. Заплатите не са най-ниските в страната, а работни места има. Не са заети и работните места в Общината, които обявихме“, посочи още кметът.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK