Премиерът Петков в Скопие: Добросъседството ще се измерва в реални резултати

Снимка: МС

Това е първото официално посещение на премиера Петков в западната ни съседка

„Оттук нататък добросъседството ще се измерва в реални, постигнати стъпки и резултати.“ Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Това е първото официално посещение на премиера Петков в западната ни съседка.

Българският министър-председател изрази задоволство от приятелския разговор с Ковачевски. Двамата правителствени ръководители бяха единодушни, че днешната среща ще даде тласък към нови възможности за обогатяване на взаимоотношенията между двете държави.

Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха да бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история.

„Всяка седмица ще има срещи на съвместните работни групи, за да покажем на нашите народи, че добросъседството не остава само на ниво политически изказвания, а пътувания, бизнес и търговия“, беше категоричен премиерът Кирил Петков. В този контекст министър-председателят Петков очаква съвсем скоро да заработи самолетната връзка София-Скопие.

В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония” като равностойно на дългото име “Република Северна Македония”. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

Двамата премиери съобщиха, че следващата седмица в София ще се проведе съвместното работно заседание на двете правителства.

Димитър Ковачески благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация затова, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на Република Северна Македония.

По-късно двамата правителствени ръководители присъстваха на представянето на приложението „dDnevnik“, което е в помощ на живота на диабетиците. Премиерът Петков изтъкна, че тази иновация ще подпомогне диабетиците по-лесно да се справят с предизвикателствата на заболяването и посочи, че чрез подобни продукти страната ни може да има по-широко присъствие на световните пазари.

В столицата на Република Северна Македония двамата премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски поднесоха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

По-късно двамата министър-председатели откриха заедно офис на Българската телеграфна агенция в Скопие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK