Бившият министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков, Александър Николов беше обвинен вчера за нанесени вреди на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Тази сутрин Николов беше категоричен, че обвинението е част от предизборната кампания, но няма да постигне целта си - да му се затвори устата и той да престане да говори.

"Това, което се казва - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости." Това заяви в студиото на Нова телевизия Николов.

Обвинени бяха и един от неговите заместници, както и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Причината - нанесени вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка".

Николов посочи, че обвинението му е повдигнато още в начална фаза, без да са събрани всички материали и най-вече - не са поставени всички въпроси, на които трябва да се даде отговор. Прокуратурата удобно забравя различни неща, заяви Николов. Един от въпросите, по думите е, свързан с кореспонденцията с "Газпром", когато руската компания ни е спряла природния газ и от кого са изпратени последните анекси и какви са те. Николов заяви отново, че реално от българска страна няма отказ за плащане, а има дадено предложение за схема за плащане, но отговор от руска страна няма. Но защо, въпреки че декретът на Путин за плащането в рубли е отменен, ние не сме получили остатъчните количества по договора", попита Александър Николов и утвърди наново, че в ситуацията с плащанията българските и полските доставки е била изключително рискова.

Александър Николов обясни и защо точно на България и Полша "Газпром" е спряла газа - защото сме двете страни с изтичащи договори и сметката е направена така, че загубите да бъдат най-малки. Загубите за руския монополист и при арбитражни дела.

Има документи, решения и съгласувателни процедури в Министерски съвет, а не както твърди прокуратурата - заседание на МС не е проведено. Въпросът е обсъден и на заседанието са присъствали 22 министри. След това има съответното решение, като то е изпратено както в МС, така и до всички министерства за съгласуване, посочи Александър Николов.

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, "въпреки че консумацията в България е зависела над 90% от "Газпромекспорт" и това е било целенасочено направено от предходни правителства".

"Ако е можело да е по-евтино количеството газ, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ", попита Николов като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури.

По другата тема в обвинението - за облагодетелстване на фирмата "Мед", в която е работил преди да стане шеф на "Булгаргаз" Йоцов, Николов заяви, че ако има проблем защо тази фирма и до този момент работи и доставя на "Булгаргаз", като се намира под регулацията на КЕВР, както всички останали доставчици. Вчера удобно обаче името "Мед" бе пропуснато, коментира бившият министър. Посочи и че в момента заради "неадекватно поведение" Булгаргаз губи пазарен дял.

Александър Николов беше категоричен, че не се притеснява, но призна, че ще има затруднения, "става меко казано дискомфортно", работейки в корпоративния сектор. "Опитът да ми бъде затворена устата - няма да стане", отсече той и обясни, че предпочита сега да има проблеми с прокуратурата, отколкото "някой да ни казва какво ще правим и да има проблеми държавата".

Той заяви и че като министър, предложен от "Има такъв народ" е получил пълната свобода да действа и работи в полза на българския интерес. "Слави Трифонов ми даде пълно, 100% доверие работата да се свърши както трябва, а с премиера Кирил Петокв - общи цели работата да се свърши както трябва при прозрачност и конкурентност, за да постигнем растеж на икономиката и да живеем по-добре."