ПП защити Николов – следвал задължителните указания на ЕК за газа

Снимка: ПП

От "Продължаваме промяната" определят днешната акция на прокуратурата като PR

От "Продължаваме промяната" излизат с позиция по повод повдигане на обвинение на бившия министър на енергетиката Александър Николов. Припомняме, че Николов бе от квотата на "Има такъв народ" в правителството на Кирил Петков.

От "Продължаваме промяната" определят днешната акция на прокуратурата като PR такава, но и че: "Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение!"

От ПП заявяват, че обвинението дефакто е затова, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия, а прокуратурата и подалите сигнала - ГЕРБ, вместо да защитават българските интереси, защитават интересите на Путин и поставят под риск българския иск срещу "Газпром" за спрените доставки през пролетта на 2022 г

От ПП посочват и че в условия на едностранно и неочаквано спиране на доставките на газ от "Газпром" в лицето на кабинета Петков България за пръв път е имала правителство, което е защитило българския национален интерес и достойнството на българските граждани и институции.

"В този момент България беше пример и за Европа, като успя за 2 седмици да стане от 95% зависима до 0% зависима от руски газ. Бяха осигурени два кораба с втечнен газ, така че да няма нито ден без газоподаване за българските домакинства и бизнес на цена, която беше същата като тази по неспазения договор с "Газпром". "България показа, че има смелостта, но и готовността да отхвърли газовата атака. България е горда страна и трябва да защитава националния си интерес и независимост!"

От ПП припомнят и че Българската държава е продължавала да бъде зависима и в "хватката на един доставчик - Газпром" и след 12 години управление на ГЕРБ - състояние което определят като: "България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива".

"Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за "хаос и разруха в енергетиката", първоначалния шок от спирането на доставките от "Газпром" за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик", заявяват от "Продължаваме промяната".

Те припомнят и харча от 3 милиарда лева в една тръба (Балкански поток, бел.ред), която не дава никаква диверсификация и която има за цел да заобиколи Украйна, а и не доставя нито една молекула газ за България. Освен това тази тръба се строи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност - "тогава българската прокуратура не гъкна дори", констатират от ПП.

"По време на същото управление - на ГЕРБ - бяха намерени много причини да не се случва гръцката връзка за доставка на азерски газ, въпреки че е 3 пъти по-евтино за България. А бившето ръководство на "Булгаргаз" два пъти се отказа писмено от правото да получава евтиния газ и реално българските домакинства трябваше да плащат разлика от стотици хиляди на ден през своите сметки за парно. Българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори, защото пазеше интересите на един чужд режим."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK