Никола Стоянов: Постигнахме намаление на цените на горивата с близо 20%

Снимка: МИИ

Икономическият министър акцентира и върху работата през последните месеци по отношение на индустриалните паркове у нас

Служебното правителство постигна намаление на цените на горивата с близо 20% и обърна темпа на инфлацията за първи път от 18 месеца насам. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на пресконференция за отчитане на свършената работа, която се проведе днес в министерството. Той посочи, че през август 2022 г. ситуацията с енергийните доставки в страната е поставяла въпроса не дали ще се затварят производствени предприятия, а кога, съобщават от МИИ.

„Една от първите ни задачи беше да започнем преговори с Лукойл и в резултат на това постигнахме договореност компанията да премести икономическата си дейност и да плаща своите данъци в България“, заяви Никола Стоянов. Той допълни, че следващата логична стъпка е била с получените средства от свръхпечалбите на дружеството да бъдат обезпечени мерки в подкрепа на потребителите и вече се работи в тази посока. „Надявам се още следващата седмица Министерският съвет да разгледа допълнителни мерки за подпомагане на пътуващите с обществен транспорт,“ коментира още икономическият министър. Те ще включват 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионери, 70% намаление за ученици и безплатно пътуване на деца до 10 години, стана ясно по време на събитието.

Никола Стоянов представи графики за движението на цените на горивата в България съпоставени с още шест държави в Европа. Те показват намаление от 15% при дизела и 20% при бензин А95 в България за този период, като в никоя друга от изследваните държави не се наблюдава подобен спад. „Твърденията, че международни фактори са причината за спад в цените у нас се оборват категорично от представените данни“, подчерта той.

Икономическият министър акцентира и върху работата през последните месеци по отношение на индустриалните паркове у нас. „Променихме начина на планиране на индустриалните зони, които са реален инструмент за балансирано развитие на регионите. Работим в постоянна връзка с общините като основната ни цел е да обърнем подхода и вместо в големи индустриални зони, да започнем инвестиции в по-малки такива, но в региони с проблеми в заетостта“, уточни Никола Стоянов. Създадена е също връзка между данните на добивната промишленост, транспортната свързаност и промишления сектор, така че да се планира бъдеща отраслова специализация на индустриалните паркове.

„Когато поех управлението на министерството над 1/3 от Службите по търговско-икономически въпроси бяха празни и България нямаше търговски аташета в ключови държави като Италия, Франция, САЩ, Китай, Индия и др.“, обясни министър Стоянов и допълни, че до скоро не е имало никакви критерии, по които да се оценява работата на търговските представители зад граница. По думите му вече са разработени правила, които да регламентират тяхната дейност и значително е подобрен диалогът им с българските общини и бизнес.

„Инвестициите могат и трябва да бъдат инструмент за вдигане на доходите на хората“, подчерта Никола Стоянов. Той допълни, че през последните месеци фокусът е бил в привличане на чуждестранни инвеститори, които са готови да предлагат атрактивни заплати за своите служители. „България трябва да спре да се рекламира като дестинация с евтина работна ръка. Напротив – ние имаме висококвалифицирани експерти и трябва да търсим инвеститори, които ще дадат добавена стойност на икономиката ни“, каза още икономическият министър. Според него също толкова важно е и презентирането на възможностите на българските компании и подкрепата им за започване на повече съвместни проекти с партньори от други държави.

„Стартирахме поредица от срещи с чуждестранните компании у нас, защото те са и един от най-важните ни посланици зад граница“, коментира министър Стоянов. Това е инициатива, която се приема много положително от чуждестранните компании у нас и допринася за подобряване на бизнес средата.

За тези няколко месеца са подготвени и споразумения за защита на инвестициите с Обединените арабски емирства и Кралство Саудитска Арабия. „От години се говори много за инвестиции от тези държави, но страната ни не е изпълнила дори формалния критерий това да се случи, с подписване на тези важни двустранни документи. Радвам се, че само за 6 месеца успяхме да подготвим текстовете и се надявам това да даде истински тласък на инвестициите от тези държави“, коментира Никола Стоянов.

В пресконференцията участваха заместник-министрите на икономиката и индустрията Ирина Щонова, Димитър Данчев и Янко Топалов, както и началникът на политическия кабинет Станислава Ялъмова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK