Нинова: България не бива да бъде въвличана във военния конфликт

Снимка: бТВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

“Имаме много ясен план и съм загрижена за това, че колегите от другите партии не предлагат конкретни мерки. Говори се в кампанията общо с пожелания и лозунги, но няма конкретика. Ние предлагаме няколко важни неща още през октомври със стартирането на парламента да станат факт. За да осигурим зимата по-спокойно на българските граждани - таван на цените на газ, парно и вода.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „120 минути“ по bTV.

Нинова коментира, че с наложения мораториум на цената на тока през миналата зимата се е помогнало на много семейства. „Тогава бяхме много атакувани като партия. Успяхме да го наложим в правителството. В момента половин Европа върви към таван на цените на различни енергоносители. Изземване свръхпечалбите на енергийните дружества също вече става европейска политика. Тези свръхпечалби бяха взети от държавните дружества и отидоха във Фонда за енергийна сигурност. Оттам подкрепихме икономиката и домакинствата. Смятаме, че тази политика трябва да продължи" , добави тя за част от мерките на БСП в подкрепа на българските семейства.

„Ние предлагаме доста сериозен социален пакет- преизчисление на пенсии, увеличение на вдовишки надбавки, безплатни лекарства и учебници за деца, както и увеличение на минималната работна заплата. Парите могат да дойдат от няколко източника- работеща икономика, потребление и инвестиции. Но, за да има работеща икономика, трябва държавата да застане до фирмите и да ги подкрепи, както го правихме досега. Разбира се, и съкращаване на ненужни разходи. Служебният кабинет онзи ден прие един инвестиционен разход от близо 2 млрд. за закупуване на нови 8 самолета F-16. Абсолютно излишно е в момента. Тези пари ни трябват за социални политики, за да преведем народа си през тежката зима. В момента пари за нови самолети, които ще дойдат незнайно кога, не трябва да се дават“, добави лидерът на БСП за социалните приоритети и предложения на партията.

Нинова обясни, че предлагания от левицата пакет социални мерки е на стойност около 3 млрд. лева и добави, че само преизчисляването на пенсиите варира около 1.5 милиарда. „За данъците в нашата програма предлагаме необлагаем минимум, който да е прага на бедност. Досега в правителството въведохме необлагаемия минимум- 600 лева за млади семейства с едно дете и 1200, ако имаш две деца и работиш са ти необлагаема сума. 200-те лева ваучери за храна са необлагаема сума. Това е малката стъпка, сега предлагаме по-голяма. Необлагаем минимум от 504 лева“, обобщи тя по отношение на предложенията, свързани с необлагаем минимум.

Тя бе категорична, че когато редовното правителство си е тръгнало, в бюджета е имало близо 9 млрд. лв, както и 1.5 млрд. излишък. „Ако бюджетът се изпълнява така, както сме го заложили – ще има достатъчно пари за социални политики“, посочи лидерът на българските социалисти.

„Мобилизацията ескалира конфликта и увеличава рисковете от задълбочаване последиците от войната: икономически, социални и енергийни .Хората са разединени. Мисля, че има обединителна теза- двете страни да спрат военните действия и да се премине към преговори. Това е единствения добър изход за Европа, света и България. Винаги е възможно, стига да има воля. Ние заявяваме още, че България трябва да положим всички усилия да не става участник във военния конфликт. Санкциите не дават очаквания резултат, виждаме го и исторически. Санкциите и контрасанкциите вредят повече на нас, отколкото на Русия. Ние имаме принципна и последователна позиция против санкциите“, заяви Корнелия Нинова по отношение на конфликта в Украйна.

По думите ѝ, редовното правителство е постигнало дерогация за доставките на петрол и това трябва да продължи. „Ако и по отношение на петрола наложим ембарго и нямаме алтернатива – ще стане много тежко на българския пазар, икономика и домакинства. На първо място поставяме въпроса как едно решение се отразява на България, българската икономика и на българските семейства. Бихме гласували против санкциите, защото така ще защитим България и българския интерес. Ако се стигне до там, ще убеждаваме коалиционните партньори и ще ги питаме кое е по-важно- санкциите или българският народ да не стои на тъмно и студено през зимата? Ние имахме спорове и по отношение износа на оръжия за Украйна. В крайна сметка седнахме и решихме България да не изнася оръжия за там, а да оказва само хуманитарна помощ. Направихме всичко по силите си в нашето правителство- приехме бежанци от Украйна ,осигурихме им подслон и храна. Подкрепяме всички хора, които бягат от войната  обобщи тя позицията на левицата.

Лидерът на БСП заяви, че  социалистите показват това, което са свършили през 7-те месеца, когато са били част от редовното правителство. „Предлагаме конкретни решения как да изведем България от кризата. Наблюдава се и връщане на наши избиратели, които преди това са гласували за ПП или ИТН. Когато Кирил Петков еднолично взе решение да изгони 70-те руски дипломати – ние се произнесохме. Тогава водехме преговори за ново правителство и казахме – ново правителство да, но без Кирил Петков и нищо не се е променило“, обобщи тя.

В заключение Корнелия Нинова заяви, че за БСП е най-важно в момента инфлацията, цените, доходите, бедността и неравенствата да бъдат решени като проблеми. „И да преведем България през тази зима най-вече с помощ за семействата“, завърши тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK