БСП с условия за подкрепа на кабинет на "Има такъв народ"

Снимка: Пресцентър БСП

НС на БСП изрази позиция за подкрепа за втори мандат на президента Радев и вицепрезидента Йотова

"Националният съвет на БСП изрази позиция за подкрепа за втори мандат на президента Радев и вицепрезидента Йотова. Той прие предложението на Изпълнителното бюро с 122 гласа "за" и 9 "въздържал се", обяви Корнелия Нинова на извънреден брифинг решението на Националния съвет на БСП, който заседава вчера присъствено в централата на партията.

Лидерът на БСП поясни: „Формирахме работна група от 5 човека - председателят на партията, двама заместници на партията и двама заместници на Парламентарната група, които да направим среща и да започнем разговори с г-н Радев и г-жа Йотова за формулата за издигането им и политиките, които ще отстояват като кандидати за президент и вицепрезидент. Предстои Националният съвет да одобри предложения от Изпълнителното бюро обхват на тези политики за разговори с тях. Издигането и утвърждаването на кандидатите за президент и вицепрезидент ще се осъществи по реда на нашите уставни изисквания".

"Що се отнася до парламентарната работа и формиране на правителство, Националният съвет прие следната позиция: при предлагане на правителство с мандата на ГЕРБ, Парламентарната група на БСП да гласува против. При предлагане на правителство с мандата на втората по численост парламентарна група, тази на "Има такъв народ", да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявяват готовност за следното:

Първо: Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици.

Второ: Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма.

Трето: Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата на управление на оперативните програми. Реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната.

Четвърто: Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост.

Пето: Изменение в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на корпоративния и купения вот", съобщи подробности за взетите решения на заседанието на Националния съвет на партията председателят на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на българските социалисти подчерта, че ако партията, която предлага правителство или излъчен от нея кабинет, смята да осъществява действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на Парламентарната група на "БСП за България".

Нинова заяви още, че Националният съвет е решил, ако се стигне до проучвателен трети мандат за съставяне на правителство, който да бъде връчен на БСП, Националният съвет, заедно с Парламентарната група, в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос.

Тя обяви, че Националният съвет е разгледал доклада за резултатите от изборите и политическия доклад за причините и необходимите действия оттук нататък и е взел решение в срок до 30 април да се проведат заседанията на общинските и областните съвети, където да се направят анализите на местните структури за резултатите от изборите. Те да бъдат предоставени в Националния съвет, а Изпълнителното бюро да ги обобщи в срок до 15 май и да ги внесе в Националния съвет, който да изработи план за действие оттук нататък.

"На заседанието не беше поставян и повдиган въпрос за свикване на конгрес. Нито един от членовете на Националния съвет не постави този въпрос - нито за обсъждане, нито за гласуване. Така че конгрес на партията няма да бъде свикван", подчерта Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d