Кристиан Вигенин: Имаме съвпадения по много политики с ИТН

Снимка: БСП

„Подкрепата ни зависи и от състава на правителството“

"Към този момент, след проведените четири от пет експертни срещи с "Има такъв народ", нямаме причини за колебания по отношение на политиката, която ще бъде следвана, ако направените заявки се реализират." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в "Денят започва" по БНТ.

"Към момента нямаме коренни различия с "Има такъв народ". Имаме известни различия по това с какъв обхват да са мерките и какви да са сроковете по тях. Вчера мина и експертната среща по икономика, където също се оказа, че по много от нашите теми има разбиране и съвпадения в програмите. Срещнахме разбиране за нуждата от повишаване на доходите, облекчаване на младите семейства и семействата с деца, за нужда от стимулиране на малкия и средния бизнес, на експорта", добави Вигенин.

Той отбеляза, че на експертните срещи се вижда един добър подход от страна на "Има такъв народ", участниците са експертно подготвени и разговорите са сериозни и задълбочени. "Това ни дава известна надежда, че този път "Има такъв народ" подхождат много сериозно към това, което предстои за страната", коментира социалистът.

Вигенин уточни, че Националният съвет на БСП е поставил условие окончателното решение за подкрепа на правителство да се вземе, когато стане ясен неговият персонален състав. От левицата също така настояват да се подпише споразумение, с което да се ангажира "Има такъв народ" по реализацията на политиките, които са се обсъждали на експертните срещи.

"Това, че към момента имаме съвпадения по политиките с "Има такъв народ" не е гаранция, че ще вземем решение да подкрепим правителство", подчерта Кристиан Вигенин.

По думите на социалиста от БСП не са настоявали да излъчат министри, но персоналният състав не е маловажен. Вигенин каза още, че не разбира заявките на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за излъчване на конкретни министри от служебното правителство и според него към момента това е една стъпка отвъд водените преговори.

"При всички случаи ние държим, каквито и да са следващите стъпки в преговорите, БСП да бъде третирана наравно с останалите две формации", категоричен бе Кристиан Вигенин.

Той припомни, че БСП е отправила покани към "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" на разговори на политическо равнище, за да се споделят впечатленията от досегашните срещи.

"Искаме да направим тези срещи, тъй като "Има такъв народ" води двустранни разговори с всяка една формация, но накрая нашият ангажимент за подкрепа на правителство ще бъде общ", уточни Вигенин.

Заместник-председателят на Народното събрание подчерта, че БСП иска да има ясно мнозинство, което да разгражда модела на ГЕРБ. По неговите думи един модел не може да се разгражда с тези, които са го изградили и затова разговори с ГЕРБ са изключени.

"По отношение на ДПС, нека "Има такъв народ" да прецени, но ние неведнъж сме заявявали, че политиката на ГЕРБ е била възможна, защото в критични моменти ДПС винаги са се явявали на тяхна помощ. От тази гледна точка, ДПС е съучастник в изграждането на този модел и мисля, че е нормално с тях да не се преговаря", добави Вигенин.

"Отиването на трети избори ще бъде рисковано за всяка една формация, която ги предизвика. След тези втори парламентарни избори диалогът сякаш стана по-възможен, както и амбицията да се създаде едно работещо правителство, в което да се работи по проблемите на пандемията и икономическото състояние на държавата. Трябва да има и действащ парламент, който да актуализира бюджета и да подготви бюджета за следващата година. Затова трябва да направим възможното да избегнем ситуация на следващи избори, но това да не е на всяка цена. БСП е партия, базирана на принципи, и не можем да правим безпринципни коалиции или да даваме безпринципна подкрепа. Отговорността в случая е преди всичко на "Има такъв народ", изтъкна Кристиан Вигенин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK