Корнелия Нинова: Постигнахме съгласие с ИТН по 15 конкретни теми

Снимка: БСП

„Окончателно решение ще вземем, след като видим състав на Министерски съвет“

Държим на писмено споразумение, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

„Както знаете, тези дни се провеждат експертни разговори по политически приоритети за създаване на правителство с мандата на “Има такъв народ”.

За да бъде всичко прозрачно, за да няма някакво чувство за скрито-покрито, ние периодично ще ви държим в течение докъде стигат тези разговори, къде имаме сближаване на позициите, къде не и какво предстои оттук нататък.

Проведохме срещи по три от приоритетите, които Националният съвет на БСП ни даде като мандат - здравеопазване, образование и социална политика.

За здравеопазването - за наше най-голямо удоволствие наши стари политики, настоявания, законопроекти, които сме внасяли години наред и бяха отхвърляни от предишното мнозинство, сега срещат разбиране.

Имаме предвид следните 6 приоритета, по които имаме сближаване с “Има такъв народ” и са наши стари, изконни политики.

Първо - болниците да не са търговски дружества.

Второ - да има защитени болници в труднодостъпни, отдалечени и обезлюдени региони. 

Трето - да се пристъпи към регионализация на здравеопазването, така че във всеки район да има бърз и качествен достъп до здравеопазване.

Четвърто - укрепване на държавното и общинското здравеопазване, със забрана да се продават държавни и общински болници.

Пето - специализацията на кадрите в здравната система, която да бъде ангажимент на държавата.

Шесто - истинско, електронно здравно досие да има всеки българин

Това са нещата, по които имаме единодушие с колегите.

Образованието - по 5 приоритета имаме единодушие.

Първо - да се въведе нова формула за финансиране, като се преосмисли принципа  "парите следват ученика”.

Второ - да се направи преглед на съдържанието на учебниците  с акцент патриотично възпитание и в съдържанието да се отразява истината за българската история и българските класици, и то да бъде достъпно за децата.

Трето - увеличението на учителските заплати да продължи.

Четвърто - обвързване на бройките в образованието с нужните кадри в българската икономика и залагане на това като държавна политика.

Пето - дефицитните професии за българската икономика да бъдат без заплащане на такси от страна на учениците и студентите, но след това да имат ангажимент с договор за работа в България. 

Социална сфера:

  • Преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуален въпрос за всички политически формации. Също знаете, че ние го поставяме не само с политическо говорене, а с реални действия и внасяне на законопроекти в парламента. Така че и тук имаме сближаване по необходимостта от преизчисляване на пенсиите. 
  • Остава едно различие, обаче - ние виждаме това да стане от 1 октомври тази година, а колегите от "Има такъв народ" го предвиждат за 1 януари 2022 г. Но сме на едно мнение, че повече възрастните хора не могат да останат без преизчисление на пенсиите.
  • Безплатни лекарства и учебници за децата е наша обща позиция вече.
  • Семейно подоходно облагане с  данъчни облекчения за деца на работещи родители.
  • Помощ за второ и трето дете. 

Предложените от нас политики по отношение на възрастните хора, на децата и младите семейства, се приема от колегите и се обединяваме около тези приоритети. 

Как продължаваме оттук нататък: Националният съвет ни възложи пет приоритета - здраве, образование, социална политика, икономика, борба с корупцията и съдебна реформа.

Остават ни два за експертни разговори - икономика, борба с корупцията и съдебна реформа. 

Днес в 14:30 ще се състои срещата на тема "Икономика" между нашите и техните експерти.

Утре в 14:30 ч. ще се състои експертната среща за борба с корупцията, съдебната реформа и външна политика, тъй като на Националния съвет очертахме някои линии, които не трябва да прекрачваме. Едната от тях е бъдещото присъединяване на Република “Северна Македония” към Европейския съюз. Това ще се обсъди утре.

Отправихме днес покана към "Демократична България" и към "Изправи се БГ! Ние идваме!" за срещи. Поканата към "Демократична България" е за петък в 14:00 часа, поканата към другата политическа формация е за понеделник в 14.00 часа. 

С тях ще водим общия политически разговор по отношение на сближаване на позиции за подкрепа на правителство с мандата на "Има такъв народ. По всички преговори ще информираме българското общество.

Искаме всичко да е на масата, да е прозрачно, да е ясно и да не оставя никакво съмнение за някакви скрити договорки и задкулисни разговори.

Окончателно решение за подкрепа ще вземем след като видим състав на Министерски съвет.

Държим на писмено споразумение за подкрепа“, каза още Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK