"Ал Кайда" обеща "война на всички фронтове" срещу САЩ, докато се изтеглят от Афганистан

Снимка: ЕРА

В миналото Ал Кайда рядко отговаряше на въпроси, вместо това избираше да се крие зад собствената си пропаганда

Този уикенд се навършват 10 години откакто ръководителят на нападенията срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Осама Бин Ладен, бе убит от американските сили за специални операции, Seal Team 6, пише СиЕнЕн.

Името му и името на неговата терористична мрежа, Ал Кайда, определиха ерата на реакция и възмездие на САЩ с борба срещу тероризма.

Американската "война срещу тероризма" е на път да навлезе в нова фаза, тъй като президентът Джо Байдън се готви да изтегли всички американски сили от Афганистан до 20-годишнината от 9/11, но сега Ал Кайда твърди, че войната й със САЩ далеч не е приключила.

В ексклузивно интервю за CNN, проведено чрез посредници, двама ръководители на Ал Кайда коментират, че "войната срещу САЩ ще продължи на всички други фронтове, освен ако не бъдат изгонени от останалата част от ислямския свят".

В миналото Ал Кайда рядко отговаряше на въпроси, вместо това избираше да се крие зад собствената си пропаганда. Не е ясно защо групата е избрала да го направи сега.

Анализаторът на тероризма Пол Круикшанк, главен редактор на CTC Sentinel на Уест Пойнт, който прегледа отговорите на Ал Кайда, казва, че е възможно "те да се чувстват подбудени от решението на администрацията на Байдън да изтегли войски от Афганистан, но може и да се опитват да отклонят внимание от многото скорошни загуби."

Kай-дългата война на САЩ приключва

Днес терористичната група, която някога прикова вниманието на света, се свежда до хленчене, но далеч не е мъртва. И сега казва, че планира завръщане, след като американските сили напуснат Афганистан, като отново си партнират с талибаните.

В отговор до CNN двама членове на Ал Кайда затрупват с похвали  талибаните, че поддържат жива борбата срещу САЩ. "Благодарение на афганистанците за защитата на другарите по оръжие, много такива фронтове на джихад действат успешно в различни части на ислямския свят от дълго време", казва говорителят.

До 11 септември тази година най-дългата американска война, чиято цел е да неутрализира терористичната група, официално ще приключи, като президентът Байдън заяви: "Бин Ладен е мъртъв, а Ал Кайда е деградирала, в Афганистан. И е време да се сложи край на вечната война."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се съгласи, казвайки пред ЕйБиСи по-рано този месец: "Отидохме в Афганистан преди 20 години и отидохме, защото бяхме нападнати на 11 септември, и отидохме да накажем онези, които ни нападнаха на 11 септември и да се уверим, че Афганистан няма да се превърне в убежище за тероризъм, насочен към САЩ или някой от нашите съюзници и партньори. И постигнахме целите, които си поставихме."

Това, което направи изхода възможен е сделката на САЩ от февруари 2020 г. с афганистанските талибани, в която групата обеща да прекъсне връзките с Ал Кайда, заради която САЩ нахлуха в Афганистан след атентатите от 11 септември.

Чрез журналистически посредници кореспондентът на СиЕнЕн Салим Мехсуд се обърна към Ал Кайда за реакцията й към хода на Байдън да изтегли войски от Афганистан и вместо да го игнорират, както са правили много пъти в миналото, този път отговориха.

Отговорът им предполага, че талибаните са по-малко откровени с администрацията на Байдън и че намаляването на американските войски може да се основава на фалш.

CNN се обърна към талибаните за коментар относно връзките им с Ал Кайда, но те не реагираха, правейки отговора на Ал Кайда пред CNN значително прозрение какво може да се случи след изтеглянето на американските войски.

Питър Берген, експерт по тероризма на CNN и автор на няколко книги за Осама Бин Ладен, прочете всички отговори на Ал Кайда и ги оцени като истински.

Берген посочва друга част от отговора на Ал Кайда, подчертавайки продължаващите връзки с талибаните: "В същото време пакистанските талибани и Ал Кайда имат отношения на ислямско братство, което е било и все още е непокътнато, същото е и с афганистанските талибани."

Той отбелязва: "Това потвърждава казаното от ООН, че "талибаните редовно се консултират" с Ал Кайда по време на преговорите със САЩ, като същевременно гарантират, че "ще почетат историческите си връзки" с терористичната група."

Донякъде двусмислено Ал Кайда също твърди, че няма интерес да използва самия Афганистан като плацдарм за бъдещи атаки, тъй като вече не се нуждаят от тази държава. "Не се нуждаем от Афганистан и няма такова намерение в бъдеще", казва групата.

Терористична група под сянката на ДАЕШ

В своя отговор Ал Кайда обявява Афганистан за победа. "Американците сега са победени" и правят паралел с оттеглянето на СССР от страната преди 30 г. и последвалия му крах: "Войната на САЩ в Афганистан изигра ключова роля за удар върху икономиката на САЩ".

Тази линия отразява реториката на самия Бин Ладен, който пропагандира твърде опростената идея, че СССР са фалирали в Афганистан. Цената на американските войни срещу тероризма достигна трилиони, но атаките от 11 септември не доведоха до икономически колапс на САЩ. Ал Кайда признава жертвите, които войната им е нанесла, заявявайки, че "най-много" от добрите си бойци в Сирия, където "някои от тях са станали мъченици през последните години".

Те също така признават, че смъртта на Бин Ладен отслабва Ал Кайда, позволявайки на по-нихилистичните ислямисти, ИДИЛ (Даеш), да се установят. "Те се възползваха от мъченическата смърт на шейх Осама, шейх Атияхула, шейх Абу Яхя Ал-Либи и много други."

През последните години жестокостите и атаките на ДАЕШ, които тя вдъхнови в Европа, почти осатвиха в сянка Ал Кайда, но те представят това като "тактическо мълчание", като твърдят, че не са "прекършени" и вместо това "водят дълга война" с "различни етапи".

Настоящият лидер на Ал Кайда, по-малко харизматичният Айман ал Зауахири, живее почти виртуално и е чут само в редки пропагандни изявления. Въпреки това групата все още се определя като за други джихадисти. Франчайзите на Ал Кайда работят, наред с други места в Йемен, Сирия, Сомалия и Северна Африка.

В отговора на CNN за ролята му в Пакистан и Афганистан, отговарящият твърди, че е "ръководител" на нападението през 2009 г., при което се убити седем оперативни работници от ЦРУ в тяхната база близо до Коуст в Афганистан. В него се казва, че по това време пакистанските талибани (ТТП), за които също се знае, че са участвали в нападението, са младши партньори и "са в етап на обучение, много грешки са допуснати от тях".

Берген казва, "Това се вписва в документите на Бин Ладен в Аботабад, в които лидерите на Ал Кайда се отнасят към TTП като към младши партньор, с когото могат да управляват (въпреки че Ал Кайда е малка организация, а TTП голяма, относително казано)."

Изглежда, че Байдън е наясно с потенциала за двуличност на талибаните и разпространението на Ал Кайда, заявявайки в речта си пред Конгреса в сряда, че "ние ще поддържаме всеобхватна способност да потискаме бъдещите заплахи за родината".

"Но не се заблуждавайте - терористичната заплаха се разви извън Афганистан от 2001 г. и ние ще останем бдителни срещу заплахите за Съединените щати, откъдето и да идват. Ал Кайда и ДАЕШ са в Йемен, Сирия, Сомалия и други места в Африка и Близкия изток и на други места."

Афганистан може отново да бъде свободен за Ал Кайда

Днес Ал Кайда изглеждат горди от влиянието си върху ТТП: "Сега организацията на пакистанските талибани и тяхното ръководство не само напредват в светлината на шариата, но и взимат по-добри решения въз основа на миналия опит и скорошни успехи, станали възможни от същото единство и придържане към шариата и мъдростта."

Не е ясно дали това е препратка към първото голямо нападение на ТТП от няколко години, при което удариха хотел, където китайският посланик бе отседнал в Куета миналата седмица. Пакистански служители по сигурността коментираха, че китайският посланик не е бил целта, но въпреки това се подчертава, че Ал Кайда възвръща силите си.

Ако талибаните са толкова близки до Ал Кайда, както твърди тази група и ООН оценява това, тогава отговорът на Ал Кайда с 2000 думи към CNN предполага, че вместо като партньор за прекратяване на огъня със САЩ, талибаните са най-близо до подбуждането на Ал Кайда във война срещу САЩ както винаги е било.

Ал Кайда дава ясно да се разбере, че държавата, която някога е била база за планиране на най-смъртоносната атака на американска земя, е свободна за повторно използване. "Съединените щати не са проблем за нашите афганистански братя, но поради жертвите в афганистанската война американците сега са победени. Независимо дали републиканци или демократи - и двете са взели окончателно решение да се оттеглят от афганистанската война."

Ако талибаните спазят обещанията си към Байдън, тогава всичко това е само пропаганда на Ал Кайда, но ако не се изпълни, всички залози за бъдещата заплаха, която представлява, отпадат. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK