От САЩ: 79% ефективност на ваксината на "АстраЗенека"

Снимка: БГНЕС, архив

Не е открит по-висок риск от образуването на кръвни съсиреци

Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация.

Това съобщи компанията "АстраЗенка", цитирайки междинни резултати от "Фаза 3" на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предаде Ройтерс.

Проучването също така показа, че ваксината е с малко по-висока ефективност от 80% при населението на възраст над 65 години.

Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на тази ваксина. Това страна факт, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на "АстраЗенка" надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне, припомня БНР.

„АстраЗенека заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.

Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия "не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза", сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината.

Това проучване може да помогне за ускоряване на процеса на одобрение на ваксината в САЩ, което пък да допринесе за отслабване на някои страхове в рамките на Европа относно ефикасността и страничните ѝ ефекти. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za