Британците кандидатстват за българско гражданство без да се отказват от предишното

Снимка: Infomreja.bg

Законът за българското гражданство важи до края на годината

Британските граждани, подали молби за придобиване на българско гражданство преди края на преходния период за „Брекзит“ - 31 декември 2020 година, няма да са длъжни да се отказват от гражданството си, за да получат българско гражданство. Това предвижда проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство.

Основната цел на законопроекта е да осигури правна яснота относно прилагането на онези разпоредби на Закона за българското гражданство, които се отнасят до Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия като държава членка на Европейския съюз след изтичането на преходния период.

Законът за българското гражданство предвижда възможност за придобиване на българско гражданство от лице, което не е български гражданин, ако към датата на подаване на молбата за натурализация отговаря на посочените в чл. 12, ал. 1 от закона условия. Едно от тези условия е лицето да е освободено от досегашното си гражданство или да бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство. В ал. 2 на чл. 12 са изброени лицата, за които не се прилага изискването за освобождаване от досегашното им гражданство, като между тях са посочени гражданите на държава членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария.

Към настоящия момент за гражданите на Обединеното кралство, които кандидатстват за придобиване на българско гражданство, не се прилага изискването за освобождаване от досегашното им гражданство. След оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз и след края на преходния период (31 декември 2020 година), неговите граждани ще трябва да се освобождават от досегашното си гражданство, за да придобият българско.    

 
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK