МП предлага завишен контрол за българско гражданство срещу инвестиции

Снимка: МП

По този начин ще се осигури привличане на реални чужди инвестиции

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство, с което да се завиши контрола и прозрачността при предоставянето на гражданство срещу инвестиции.

Целта на предложената промяна е в хода на производството по придобиване на българско гражданство чрез инвестиции да се установи по сигурен начин, че инвестицията е действително направена и поддържана през целия законоустановен срок.

По този начин ще се осигури привличане на реални чужди инвестиции, като целта е тяхната трайност при разкриване на работни места и стимулиране на икономическата активност в страната, при достатъчно налични гаранции за националната сигурност и суверенитет, съгласно действащото законодателство.

Министерство на правосъдието вече предложи получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да отпадне изцяло с изменение в Закона за българското гражданство, от който ще отпаднат чл. 12а и 14а.

До разглеждането на предложението в Народното събрание обаче текстовете са действащи. Така с промените в Наредбата ще се осигурят достатъчно механизми за установяване на всички обстоятелства от значение за законосъобразното протичане на процеса по предоставяне на гражданство срещу инвестиции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK