МВР иска от ВСС да "побърза" по досъдебните производства

Снимка: Infomreja.bg

Те са водени от служители на ГДБОП

Във връзка със спиране или забавяне на работата по редица досъдебни производства, водени от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и на производство в Специализираната прокуратура, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет. В него той информира за възникващите от това затруднения в разследването на организирани престъпни групи.

В документа са визирани 25 досъдебни производства, при които има такова забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици. Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори. Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други.

Тези обстоятелства създават затруднения в разследването на организирани престъпни групи - прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели (с тайна и явна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства и други. Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK