Повод за гордост! Кюстендилката Александра Умленска с приз „Отличник на България“

Снимки: Личен архив

Отличие след години на усърден труд

След години на усърден труд Александра успя да завоюва и една от най-значимите за нея награди – приза “Отличниците на България”, като тя е първият обявен представител за шестия випуск на успелите ученици. Инициативата е на вестник “24 часа” в партньорство с А1, G. P. Group, „Геотехмин” и фондация „TRACE за хората”, под егидата на Министерството на образованието и науката.

Тя отличава най-успелите ученици в България, сред които са „талантливи български деца, международни медалисти и бъдещи научни светила по математика, физика, химия, астрономия, езици и бизнес“, като гордост за страната ни и пример за следващите техния пример. Официалната церемония по награждаване ще се проведе по традиция в навечерието на един от най-светлите за България празници – Денят на народните будители.

Първа национална конференция

На 26 и 27 април 2022 г. в Университета по Химични технологии и металургия се проведе Първата национална конференция за ученици, студенти и докторанти „Информационни технологии и автоматика“ 2022 година с международно участие, организирана от катедра „Автоматизация на производството“. Тя се проведе с партньорството на РУО – София град, Деканат за продължаващо и дистанционно обучение при ХТМУ, Регионален център за дигитални решения и иновации, Национална компания индустриални зони ЕАД и Български информационен център за киберсигурност.

Конференцията беше посветена на технологиите и дигиталния свят, като бяха сформирани различни направления – програмиране, разработване на Интернет-приложения, автоматизация и роботика, интернет на нещата, софтуерни продукти за анализ и вземане на решения, умни домове, офиси, училища, градове, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност. Александра участва с емблематичния за нея проект The Past Future Bike и иновативния робот AUHydroBot2021. The Past Future Bike представлява колело, задвижвано от въздуха с различни допълнения към него. Повлияно е от градския транспорт в Ню Йорк и Париж през миналия век и от нуждата за екологичен и ефективен метод на придвижване в модерните градски условия.

Използван е реновиран велосипед, за да се създаде демонстрация на прехода минало – бъдеще. Употребена е енергията на сгъстения въздух за извършване на възвратно-постъпателно движение, което се превръща във въртеливо. Мощността на The Past Future Bike е оценена на 0,96 конски сили, а разходът – 1,4 стотинки за километър. Университетът успя да представи едни от най-иновативните технологични възможности за обучение в България в сферата на автоматиката, като демонстрира част от лабораториите си.

Благодарение на различни активности, участниците осъществиха ценни контакти и обмениха опит помежду си. На края на първия ден се проведе награждаване, като Александра беше отличена със специална награда на БИЦК и три грамоти за отлично представяне, като нейните доклади станаха част от специалното издание на сборника на конференцията.

Индонезия

Въпреки разнообразните състезания в сферата на инженерните технологии и предприемачеството, Александра далеч не изоставя математиката като наука. Скоро тя отпразнува една година активна позиция в сферата на преподаването и развитието на млади таланти в тази предизвикателна наука, като го увенча и с личен за нея успех – второ място в международното математическо състезание Komodo Math Festival 2022, което се организира от Eduversal Индонезия.

Състезанието и неговият символ – комодският варан, са въплъщение на умение, ловкост, способност за оцеляване, които са отличаващи черти в съвремието ни. Тя участва като единствен представител от България в категория „Дракон“ до 18 години, като на официална церемония на 16 април величествено прозвуча името на страната ни в далечната от нас държава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK