Финландия разполага десетки изтребители F-35 в близост до границата си с Русия

Снимка: ЕПА, архив

Владимир Путин нарече присъединяването на Финландия към НАТО грешка

Финландското министерство на отбраната възнамерява да разположи 64 американски изтребителя F-35 във военновъздушната база в Рованиеми. Намира се на 150 км от руската граница.

Това разкри The Barents Observer.

През декември миналата година финландските власти обявиха намерението си да закупят от САЩ изтребители F-35, които да заменят остарелите F/A-18. Очаква се първата партида самолети да бъде разположена в Рованиеми през 2026 г.

По-рано стана известно, че в Хелзинки са пристигнали два американски кораба, една германска фрегата и няколко френски кораба.

Това са разрушителят USS Gravely от клас Arleigh Burke, десантният кораб USS Gunston Hall от клас Whidbey Island и подводницата F70 Latouche-Treville на френските ВМС.

Русия планираше да разположи допълнителни сили заради желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

Освен това силният човек в Кремъл Владимир Путин нарече присъединяването на Финландия към НАТО грешка.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепи Финландия и Швеция, преди да се присъединят към алианса. Повечето страни членки на Алианса са изразили подкрепа.

Финландия и Швеция депозираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г. Засега само Турция се противопоставя официално на кандидатурата на двете страни за членство в Алианса, като ги обвинява, че дават подслон и финансират кюрдски организации, които Анкара и други страни смятат за терористични. Представители на Финландия и Швеция посетиха турската столица, но от разговорите не се стигна до конкретни резултати.

Българската държава също одобри протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО - част от процедурата за присъединяване на двете страни към пакта. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK