Директорът на 191 ОУ-Железница, Савина Игнатова: Честит 24 май!

„Ние сме особено горди на този ден, тъй като носим името на основоположника на Възраждането - Паисий Хилендарски“

Уважаеми българи, скъпи колеги учители,

Двадесет и четвърти май е ден, който ни дава неповторима индентичност и ни поставя на пиедестала на българската просвета и култура и българската книжовност.

Ние сме особено горди на този ден, тъй като носим името на основоположника на Възраждането - Паисий Хилендарски. Един монах, роден в 1722 г., който с паче перо, без да е учил граматика и политика, ни проправя светла диря и път към света.

А тази година се навършват 300 г. от рождението му и 260 г. от създаването на неговата „История Славянобългарская”. Така че ние сме задължени най-тържествено да отпразнуваме този велик ден и да почетем освен нашите първоучители - братята Кирил и Методи, така и останалите книжовници и борци за свобода.

Вечна слава още на Васил Априлов, на Найден Геров, на Георги Раковски, на Любен Каравелов, Добри Чинтулов, на Софроний Врачански, на Ботев и Левски, както и на всички останали книжовници, проправили път в бъдното през вековете или дали живота си за свободата на България!

Нека благодарим на всички тях, без които прекрасният ни български език не би звучал така красиво по древната ни земя!

Нека благодарим на всички тях, както и на съвременните ни учители и радетели за българщината, които всеки ден създават личности, които са възпитани в родолюбие и патриотизъм!

 

Савина Игнатова

Директор на 191 ОУ „Отец Паисий“, с. Железница

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK