Отделяме максимално средства за покупка на REGN COV2 за лечение на COVID

Снимка: Infomreja.bg

REGN-COV2 е комбинация от две рекомбинантни човешки моноклонални антитела

Правителството прие Постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. максимални размери на ангажименти за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването. 

По този начин на ведомството ще се даде възможност да поеме финансов ангажимент за сключване на договор за осигуряване на комбинирания продукт REGN COV2 за лечение на COVID-19.

REGN-COV2 е комбинация от две рекомбинантни човешки моноклонални антитела, всяко от които е насочено към sрikе-протеина на SARS-CoV-2. 

Моноклоналните антитела са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, които не се нуждаят от допълнителен кислород и са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19. Те се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2.

Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с осигуряване на достъп на българските граждани до лекарствени продукти за лечение на COVID-19.

Министерският съвет прие Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. 

Това се налага, за да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19. 

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри. 

С проекта се предлага да бъдат одобрени допълнителни разходи и трансфери в размер на 37 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021г., които ще бъдат осигурени на основание чл. 109, ал. 2 и 3 от Закона за публичните финанси.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK