Външните министри на България и Чехия обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството

Снимка: МВнР

Сред темите на разговорите бяха актуални въпроси от двустранните отношения

Министърът на външните работи Светлан Стоев и чешкият му колега Якуб Кулханек препотвърдиха отличните отношения между България и Чехия и обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в множество сфери от взаимен интерес.

„Радваме се на традиционно добри двустранни отношения, споделяме общи ценности в рамките на ЕС и НАТО, между нас съществуват дълбоки исторически и културни връзки“, заяви Светлан Стоев, който прие днес Якуб Кулханек на работно посещение у нас.

Сред темите на разговорите бяха актуални въпроси от двустранните отношения, европейския дневен ред, евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, предстоящият летен туристически сезон и възможността за по-голямо присъствие на чешки туристи у нас, както и разкриването на изборни секции в Чехия за парламентарните избори за Народно събрание на 11 юли 2021 г.

Българската страна отправи апел към чешките партньори за предоставяне на съгласие за откриване на избирателни секции и извън посолството в Прага - в населени места, в които е постигнат необходимият брой заявления. Чешкият външен министър пое ангажимент този въпрос да получи своето разрешение в следващите дни.

Във връзка с действащите мерки за пътуване на гражданите на двете страни делегациите обсъдиха и възможностите за прилагането на цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Светлан Стоев изрази увереност, че благодарение на условията, които страната ни предлага, чешките туристи ще почиват у нас и това лято.

„Въпросите, които дискутирахме и по които постигнахме съгласие, наистина ще облекчат пътуванията през следващите месеци и България ще се превърне в тази дестинация за чешките туристи, която винаги е била през последните години“, заяви Светлан Стоев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK