Евролидерите призоваха Русия незабавно да върне депортираните от Украйна деца

Снимка: EPA/BGNES

Шарл Мишел определи отвличанията като "изключително отвратителни деяния"

Eвропейските лидери са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да вреди на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни-членки. Това се казва в заключенията за Украйна, които те приеха снощи, пише БНР.

За осигуряването на тези снаряди е необходимо увеличаването на капацитета за производство на боеприпаси в Европа, каза след края на заседанието снощи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За тази цел Комисията ще предложи законодателен акт, който ще включва подкрепа от бюджета на Съюза. Припомням, президентът Румен Радев заяви, че България няма да участва в тази поръчка и ако продава боеприпаси на трети страни, ще поставя условие те да не бъдат препродавани на Украйна. 

Лидерите призоваха Русия незабавно да върне депортираните от Украйна деца. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи отвличанията като "изключително отвратителни деяния", а фон дер Лайен - като "ужасно напомняне за най-мрачните моменти от историята":

"До този момент ни е известно, че са депортирани 16 200 деца, а са върнати само 300. Тези криминални действия изцяло оправдават издадената заповед за арест от Международния наказателен съд".

Днес Европейският съвет продължава със заседание на лидерите на еврозоната, в което ще участват и ръководителите на страните, които предстои да се присъединят към нея. Те ще дебатират опасностите пред банковия сектор след фалита на Silicon Valley Bank в Съединените щати и поглъщането на швейцарската Credit Suisse от банка UBS. В заседанието ще участва и председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK