Димитър Стоянов: Не подготвяме допълнително споразумение за оръжие за Украйна

Снимка: МО

„Българската армия е предоставила това, което може“

„България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел след края на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“/Отбрана.

„На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди“, подчерта министър Стоянов.

„Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, поясни министър Стоянов в отговор на въпрос. По думите му - в заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат; за възможностите на други предприятия от военнопромишления комплекс компетентно е Министерството на икономиката.

Той подчерта, че общите обществени поръчки са предпочитани, включително от българската страна. „Така се постига унифицираност, както и по-ниска цена, тъй като обемите, които се поръчват, са доста по-големи. По тази причина България стана част от т.нар. общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена“, поясни министър Стоянов.

На заседанието на съвета днес бяха разгледани способите за засилване на ефективността на европейския инструмент за мир. Той е създаден преди войната в Украйна и цели повишаване капацитета както на страни-членки, така и на страни – партньори – посочи още министърът на отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK