Борисов: Ние не искаме хартия, а честни избори

Снимка: Infomreja.bg

Това каза лидерът на ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на партията

Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния Изборен кодекс, техните машини за гласуване и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията, пише Нова тв.

“Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм”, каза още лидерът на ГЕРБ.

“Общественият съвет към ЦИК не само че не трябва да бъде закрит, а напротив - удвоете го. Нека спорът да е там. Трябва да има още хора за максимална прозрачност и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни”, призова Борисов.

“Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава - да го докаже. Няма повод да ни вкарват в тази "хартиена коалиция". Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия”, допълни Борисов.

Томислав Дончев пък бе категоричен, че ГЕРБ няма да влиза в "колаборация с партиите на статуквото" и трябва ясно да се определят като "част от реформистките сили".

На продължило 18 часа заседание парламентарната Правна комисия одобри на второ четене предложението за връщане на смесеното гласуване. Приета бе и идеята да се броят разписките от машините като друг вид бюлетини, без устройствата да запаметяват вота. Депутатите решиха още да се закрие Общественият съвет към ЦИК и да се въведе праг от поне 100 заявления за разкриване на секция за гласуване в чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK