Борисов: Дайте ни две седмици, за да дадем властта на народа

Снимка: Фейсбук страница, Бойко Борисов

От ГЕРБ внасят проекта за нова конституция днес

Спрете да тормозите хората и ми дайте две седмици, за да дадем властта на народа.

Този апел отправи към протестиращите премиерът Бойко Борисов.

Ако коалиционните партньори не искат да дадат властта на народа, всеки ще си понесе политическата отговорност., категоричен бе Борисов.

След като направихме обръщение, мисля, че е време за следващата стъпка, а нашата единствена цел е да се даде правото на народа да избира. Някои ни упрекват, че ние не сме легитимни – а имахме миналата година два избора, и днес няма агенция, която да дава, че ГЕРБ не е водеща политическа сила.

Борисов каза, че народът иска справедливост, а единственият начин това да се случи е с нова конституция.

Той подчерта, че дебатите през годините за свикване на ВНС са били много, но до такава политическа криза не се е стигало, а днес има партии, които искат да влязат задкулисно в парламента.

Премиерът определи Христо Иванов като „цар на задкулисието“.

„Или целта му е да има служебно правителство, за да даде еднолична власт на Радев – власт, в която той е всичко – и кабинет и парламент. Такава ситуация е изключително рискована. Аз нямам страх от това. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх. Но ние затова сме направили политическа партия, демокрацията по-добро от това не е измислила. Затова първа лъжа след нашето изказване е, че „Борисов и ГЕРБ целят да протакат във времето да няма служебно правителство“, възмути се премиерът.

Днес внасяме тази конституция и разобличаваме втората лъжа, че това е конституция на ГЕРБ и Борисов. Ние сме я написали, ние отваряме дебата, но ВНС може да промени всяко едно нещо, всяка една буква, дори може да направи президента главен прокурор. Ние искаме ВНС да се произнесе, каза Борисов.

Лъжа е, че ние не искаме машинно гласуване, каза още премиерът.

Той е наредил на Томислав Дончев и депутати да допълнят в избирателния кодекс, че машините могат да се вземат под наем, да се закупуват, да има и хартиен носител, за да не се блокират изборите.

„Така няма да има оправдание защо няма машини“, каза Борисов.

„Ще наредя на Ананиев на ЦИК да се купи нова сграда, за да не се бъркат с новата сграда на парламента.“

Трябва да се определи и какъв е срокът да се направи това, за да се оправдае, че ние едва ли не искаме стоим в управлението, каза Борисов и допълни, че ГЕРБ иска да бъде във властта, но само ако се ползва с огромна част от подкрепата на народа.

„Ние искаме само да върнем властта на хората и да им помагаме. Огромна лъжа е, че ние предопределяме конституцията.“

Ние само рестартираме, ако ме подкрепите, ще депозираме конституцията в парламента и се срещате с коалиционните ни партньори, нека ни подкрепят, нареди Борисов. Той каза, че държи ВНС да се свика на 2-ри септември – тоест в първия работен ден след депутатската ваканция.

Обръщам се към протестиращите – със сигурност има сред тях хора, които да мислят с главите си, а не както сега, да са блокирали държавата: 2-ри септември не е след 5 години, а след 10 дни. Тогава ние трябва да влезнем със 120 подписа, затова вие трябва да проведете разговори с всички партии, за да ги съберем, каза Борисов.

Той каза, че би било добре, да се намери начин да има гласуване дали могат да се съберат 160 подписа, защото в двумесечния срок това трябва да бъде „свършено“.

Според премиера ако се чака до 2-ри ноември да се съберат подписите, ГЕРБ отново ще бъде обвинена, че „се е вкопчила във властта“.

Премиерът отново предупреди за идващата икономическа криза.

„Спрете да тормозите работещите хора, освободете пътя и отидете на тротоара, и дайте тези 2 седмици, за да дадем властта на народа. Ако всичко това коалиционните ни партньори или партиите, не го приемат, тогава всеки да си носи политическата отговорност“, апелира Борисов протестиращите.

Той каза, че Цвета Караянчева и Даниела Дариткова ще внесат проекта за нова конституция в деловодството на парламента за обсъждане.

„Ние искаме само да осигурим най-доброто за хората, а то става като се спазват правилата.“

Сегашната конституция е за друг исторически период, нека всичко добро да остане, но хората ще имат права за избор, каза Борисов.

На края на мандата, има умора, затова ние искаме да дадем властта на народа и каквото си избере, това да е. Ако не е добре, пак ще теглим заем. Това е нашият народ, ние сме вързан с него.

Цвета Караянчева каза, че ще направи график на срещите с париите.

„Нашата работа е да намерим политическа подкрепа. Не стоим на власт на всяка цена.“

Борисов прекъсна председателя на парламента и каза, че на 10-и септември „откриваме чисто нов манастир в Кърджали. От 100 години не е освещавам там такъв“.

Убедете и опозицията, не се плашете. Ние нямаме опорна точка в държавата – съсипани партии, слабо президентство, слаб парламент, само може да избегнем катастрофата на системата с ВНС. Важно е да е изгодно на народа, а не са за нас. Ако не стане – веднага имаме решение!, завърши Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK