Зеленски: Ударът по затвора е масово убийство

Снимка: БГНЕС

Над 50 украински военни загинаха при обстрела

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че обстрелът на затвор в контролирания от сепаратистите източен район, в който са държани украински военнослужещи, е "умишлено руско военно престъпление", което е отнело живота на повече от 50 души.

"Днес получих информация за нападението от страна на окупаторите на Оленовка (местоположението на затвора), в Донецка област. Това е преднамерено руско военно престъпление, преднамерено масово убийство на украински военнопленници. Повече от 50 загинали", заяви той в ежедневното си обръщение.

В петък Русия и подкрепяните от Москва сепаратисти обвиниха силите на Киев, че са нанесли удар по затвора, като заявиха, че десетки хора са загинали, а десетки са ранени.

Украйна отрича да е имала за цел гражданска инфраструктура или военнопленници.

Руската телевизия показа кадри на разрушени бараки и метални легла. Показани бяха и размазани изображения, приличащи на човешки тела.

Руското министерство на отбраната заяви, че сред украинските военнопленници има членове на батальона "Азов", който защитава завода "Азовстал" в украинския пристанищен град Мариупол.

Русия описва бившето паравоенно подразделение, което в миналото е имало връзки с крайно десни групи, като неонацистка организация. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK