В СУ „Н. Вапцаров“ – Хаджидимово, измина седмица, изпълнена с предизвикателства

Снимки: СУ, Хаджидимово

Учениците отбелязаха Похода на книгите, Велики четвъртък и Деня на Земята

Измина седмица, наситена с разнообразни предизвикателства в СУ „Никола Вапцаров“. Седмица, в която бяха вградени три празника – „Походът на книгите“ , Велики четвъртък и Денят на Земята.

Ученици и учители от МО „Хуманитарни науки“ в училището  се включиха в инициативата „Походът на книгите“, която премина с разнородни дейности в периода от 2 април – Международен ден на детската книга, до 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Мисията на „Походът на книгите” е да стимулира интереса на децата към четенето, както и да работи за обществената информираност относно ранното детско четене.

Началото поставиха учениците от 5. и 6. клас заедно с техния млад учител – г-жа Мария Мамова. Те се снимаха със свои любими книги, нарисуваха обичаните от тях литературни герои, рецитираха стихове за хляба (тематично подбрани във връзка с предстоящия празник Възкресение Христово) и изготвиха постери, на които изписаха предимствата от четенето. При учениците в 6. клас гостува свещеноиконом Георги Кумбаров, който ги запозна със силата на словото, с нуждата от духовна храна и напътствия за смислен живот от Книгата на книгите - Библията. В часовете по чужди езици – английски и немски, учениците от 7., 9. и 10. клас под ръководството на учителите Анета Воденичарова, Виолета Карамихалева, Цветомира Христова и Величка Даскалова четоха художествена литература на съответния език и написаха разкази и писма по картинки. Единадесетокласниците участваха в анкета „Какво, колко и как четат българските младежи днес?“ и резултатите показаха, че четат повече електронни издания; 2/3 от анкетираните имат домашна библиотека; предпочитат да четат нещо полезно, но леко; повечето от тях споделят, че рядко купуват книги, но все пак те за тях   са извор на информация. Най-големите ученици (12. клас) пък се срещнаха с малчуганите от ЦДГ „Надежда“ в града и четоха приказки и притчи, чиито поуки анализираха  с въпроси и много интересни отговори. 11. и 12. клас работиха под ръководството на  преподавателя Мария Терзиева.

     Финалът на седмицата бе направен от седмокласници и осмокласници под ръководството на Заприна Глушкова. Те за поредна година избират книга от Националната награда „Бисерче вълшебно“, които закупиха и за които дадоха своя вот, а след прочита им, макар че са в две различни категории, участваха заедно в импровизирано дискусионно студио, на което разискваха прочетеното в художествените произведения. Учениците на Глушкова показаха и своите умения за писане на акростих на тема „Аз обичам да чета“ и създаване на калиграми – те рисуваха със слово.  Даден бе живот на чудесни продукти като за първи опит. Събитието бе гарнирано с тяхната любима игра върху kahoot платформата, където те трябваше да покажат спортсменския си дух, като отговарят на въпроси от 4 области – БЕЛ, английски език, немски език и история и цивилизация. Финалът бе даден с поредна интересна дейност – създаване на интерактивен облак, с който да изразят с думи какво е за тях СЛОВОТО.

„Черешката“ на проведените инициативи бе голяма торта под формата на книга – изненада от всички учители от Методическото обединение на хуманитарните науки за учениците.

Наситената със събития седмица не завърши само с Походът на книгите“. На Велики четвъртък ученици и учители от СУ „Никола Вапцаров“ проведоха своя традиционен Великденски базар, който съчетаха с дейност за Деня на Земята  - 22 април. Седмокласниците и осмокласниците гледаха филма „Плачещата земя“, създаден специално за Деня на Земята от техния преподавател Заприна Глушкова, а като продължение на това по време на базара седмокласниците извикаха на глас пред всички: „Ние не сме наследили Земята от дедите ни, а сме я взели назаем от нашите деца“. С това послание и със специално създадени карти за тази дейност те изявиха своята позиция относно защитата на майката Земя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK