Окончателно: Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Снимка: Infomreja.bg

Решението беше гласувано на второ четене

Депутатите приеха окончателно 0% ДДС за хляба и брашното. Решението беше гласувано на второ четене в пленарната зала, съобщава NOVA. Мярката трябва да действа в следващата една година. От опозицията настояха и за намаляване на 9% на ДДС за плодовете и зеленчуците, но предложението им не срещна одобрението на по-голямата част от депутатите.

„Няма логика да намалим на 0% ДДС на тези производители само за крайния продукт без да им помогнем за суровината, а именно - брашното. Няма логика ние да не подкрепим 0% ДДС върху брашното при положение, че това е един от продуктите, който подобно на хляба е едно от най-потребяваните стоки, които се използват от българския народ”, заяви Пламен Абровски от ИТН.

„Когато ние внесохме такъв законопроект, той беше с искане за 0% на всички продукти в малката потребителска кошница”, отбеляза Даниел Петров от „Възраждане”.

„Да се запази ставката от 9% както за ресторантьорския сектор, така и по отношение на храната за вкъщи, както и за вино, бира и съответно всички спиртни напитки. Това смятам, че е важно, за да подпомогнем възстановяването на сектора да запазим тази мярка”, каза Николина Ангелкова от ГЕРБ.

„В усилията да постигнем консенсус в хода на Бюджетната комисия оттеглихме една част от предложението и оставихме искането за 9% за живи животни, зеленчуци и плодове.  Призовавам ви да го приемем, защото първо сме единствената държава, която не подкрепи месопроизводителите и това, че тези уязвими сектори са недофинансирани”, коментира Десислава Танева от ГЕРБ.

„Г-жо Танева, съжалявам, но явно не сте запознати достатъчно добре. Оценката само на част от мерките ви е 350 милиона, ако вкараме и живите животни отива над 500 млн. Ние също искаме да помогнем на тези хора. Но излезте и кажете, след като натоварихме бюджета със 760 млн. допълнително, сега казвате още 500. Кажете откъде?”, заяви Искрен Митев от ПП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK