Кюстендилци искат повече театрални постановки и музикални фестивали

Снимка: Infomreja.bg

Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings пристига на 14 май в Хисарлъка

Жителите на Кюстендил искат повече театрални постановки и музикални фестивали, показа проучване на културната публика в града. Проучването на публиката е инициирано от Културният фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 150 човека, на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града.

Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Кюстендил, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Кюстендил и предпочитанията на публиката показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения. Проучването дава информация за нагласите на хората - 57% казват, че липсата на разнообразен избор ги спира да посещават събития, а 34%, че ги отказва липсата на информация за такива. Икономическият фактор, разбира се, също е водещ – една трета по-трудно си позволяват да отделят от месечния си доход за билети.

Равен брой хора – 59% отговарят, че биха искали повече театрални постановки и музикални фестивали да се случват в града, следвани от музикални концерти – 48% и фестивали за съвременно изкуство – 40%. Повечето от запитаните – 35% са отговорили, че за последната година, са посетили културно събитие на живо между 1 и 3 пъти, а 28% - повече от 7 пъти. Положителна новина е, че остава по-малък процентът на онези, които не посещават никакви културни събития – само 1%, докато 21% отговарят, че ходят няколко пъти месечно, а 9% - веднъж седмично.

Най-често кюстендилци посещават кино и театър – съответно 64% и 63%, следвани от изложби, концерти и музикални фестивали. Класическите изкуства изпадат от класацията на най-посещавани културни събития, като най-рядко хората ходят на балет – 1,7%, а на литературните четения и класическите концерти и опера – съответно 10% и 13%.  

Проучването дава интересна информация и за причините за посещение на културни събития – мнозинството – 85% гледат на тях като развлечение, а за 63% те са средство за повишаване на общата им култура. 45% изпитват вътрешна потребност, а почти половината – любопитство.

Още този месец Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе различно музикално звучене в града, със специално събитие с участието на някои от най-популярните местни артисти. На 14 май в Хисарлъка, между 12 и 18 ч, ще бъдат представени няколко творчески работилници за деца и възрастни.

Повече за връзката между цветовете и настроенията ще разкаже и покаже на практика Клаудия Георгиева в работилница „Цветовете и настроенията около нас“, а след това наученото ще може да бъде приложено и на практика, като целта е да се украсят дървета в Хисарлъка. Почитателите на традиционните занаяти ще могат да се доближат до мистиката на кукерите в работилница за изработване на кукерски маски с естествени материали с Еленка Савкова. В програмата е включена и екологична практика за рециклиране на хартия с Евгени Серафимов, както и ленд арт с шишарки от младия артист Бояна Алексова. За децата са предвидени занимания за изработване на малки кожени изделия между 14 и 17 ч. от работилница „Сръчно“.

Музикалната програма започва в 18 ч. и ще продължи до 22:30 с DJ сет от основателите на Ritual Gatherings – дуото The Foreigners, а след това ще продължи с изгряващия на редица български фестивали и музикални събития – Factuaw. Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK