Бонуси за 20 000 лв.: Всички служители на Община Благоевград ще получат ДМС-та, но при законни условия

Снимка: Infomreja.bg

Стоянов цитира и сумите, които е трябвало да получат лицата на ръководни постове

Около 20 000 лв. са си поделили като допълнителни месечни възнаграждения служители от екипа на екскмета Румен Томов. Това заяви настоящият градоначалник Илко Стоянов, който уточни как точно са получени тези възнаграждения.

От временно изпълняващия д. кмет Ясен Попвасилев е подписана заповед за допълнително материално стимулиране на целия състав на Общината, тоест на всеки един общински служител. Стимулирането е определено за второто тримесечие или последното от мандата на Томов преди частичните избори.

Според Стоянов обаче не е спазен законът, тъй като заповедта не отговаря на определени критерии, по който да бъде одобрена, а именно – не са посочени източниците, от които са получени средствата и най-важното – каза Стоянов, не са направени задължителните оценки на служителите за постигнати резултати, на базата на които да бъдат стимулирани. Оценките се извършват на всяко тримесечие. Относно източниците – те са от икономия от фонда за работните заплати, каквато не е установена, или от извънредни приходи, каквито също няма, уточни Стоянов.

„Не е обосновано защо се дават пари за 2-рото тримесечие“, коментира Стоянов.

ИНФОМРЕЖА припомня, че още при стъпването си в длъжност, новият кмет спря изпълнението на заповедта и допълнителните възнаграждения не бяха изплатени.

„Всички служители ще получат ДМС-тата, но при спазване на законовите условия и уеднаквяване на критериите“, категоричен бе Стоянов.

Проверката е показала още, че заедно с подписаната от Попвасилев заповед е трябвало да се изплатят и допълнителни средства за извънреден труд по време на изборите.

„Фрапиращи са разминаванията с изплатените през 2019 година средства (на предните местни избори – б.а.) и тези сега“, каза Стоянов.

„Разликата е от 4 до 8 пъти по-голяма в сравнение с изплатените пари през 2019 за служителите, работили извънредно по време на изборите“, уточни Борис Механджийски.

Стоянов цитира и сумите, които е трябвало да получат лицата на ръководни постове като:

Мария Захова (Стойнева) – секретар на Общината, която бе освободена преди дни от Стоянов – тя е извършвала извънреден труд по време на изборите и допълнително е трябвало да получи ДМС като общата сума е 9 9 00 лв., която е най-висока от всички „стимули“ сред останалите служители.

Инж. В. Трошанов – заместник-кмет по строителството от извънреден труд и ДМС е трябвало да вземе 6000 лв., а заместник-кметът по културата Пролет Трифонова също 6000 лв.

Според Стоянов, тези служители е записано, че са извършвали около 20-часов извънреден труд.

Заместник-кметът по финансите и вр. и. д. к. Ясен Попвасилев е трябвало да получи 4 500 лв. само като допълнително възнаграждение. Кметът Томов и зам.-кметът по сигурността Любен Милев е трябвало да вземат 3 800 лв.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK