Рашков: Мигрантската криза безпокои и съседна Сърбия

Снимка: Нова тв

Това заяви вътрешният министър на брифинг на ГКПП "Калотина"

"Искам да благодаря на министър Вулин, че се съгласи да се срещнем, за да обсъдим теми от взаимен интерес. Обсъдихме мигрантския натиск, който безпокои нашата страна. Това неминуемо ще се отрази и върху нашата съседка Република Сърбия. Това е и един от въпросите – да засилим нашето сътрудничество в тази насока. Това е проблем, който безпокои и сръбската страна". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след срещата си със сръбския си колега Александър Вулин. 

На срещата е бил обсъден и транспортният трафик между двете държави. 

„Въпросът за трафика на транспортни средства представлява интерес. Тежкотоварните и леките автомобили затормозиха този, а и други гранични пунктове на нашата страна. Усилията, които полагаха нашите власти за решаване на този проблем, бяха огромни. Обсъдихме един позабравен проект, който би могъл да реши проблемите.

Много добре е, че сръбската страна е в много по-напреднал стадий от изграждането на пътя, докато ние сме го изоставили с 6-7-8 километра. Обсъдихме въпроса за възобновяване на това строителство, така че да можем да осигурим още един пункт, през който да може да се минава с лекотоварни автомобили”, посочи Рашков. 

„Благодаря на българския колега за посещението и за проявения интерес. Между нашите държави освен неистинската държава Косово няма други отворени въпроси и полицейското сътрудничество е на много високо ниво. Ние сме държава, в която мигрантите влизат от европейски държави и отново искат да отидат в европейски държави.

Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигранти. Никой не го интересува колко мигранти има на наша територия, нито как живеем с тях, само ние самите можем да се защитим и да решим този проблем. Всеки мигрант, който спрем на границата на Сърбия и на България е един мигрант по-малко и за нашите държави, но и за Европа”, посочи от своя страна сръбският вътрешен министър Александър Вулин. 

По думите му в сътрудничество с България може да се намали мигрантската криза. 

„Говорихме за обмен на информация, за съвместни патрули и ще направим всичко възможно, така че мигрантската криза да се усети в най-ниска степен в нашия живот. Няма да разрешим промяна на същността на нашите държави и на нашия живот.", посочи той. 

По думите му е от общ интерес и за двете държави транспортът на стоки да бъде по-бърз и по лесен, но не може това да е за сметка на сигурността. "Нашите президенти договориха отварянето на още едно ГКПП. Това което са се договорили, ние ще извършим", категоричне беше Вулин. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK