Алибегов: Зеленият сертификат е прехвърляне на отговорност към бизнеса

Снимка: БГНЕС, архив

До края на седмицата бързите тестове за COVID ще са безплатни

Ако останем в тази ситуация като последна в Европа по брой неваксинирани и ваксинираните са само 20%, туризмът ще претърпи страшни щети. Това предупреди председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред NOVA.

Хората са изключително притеснени, защото повечето туроператори вече дават анонси, че за догодина няма да проявяват голямо желание да пускат туристи към България, при положение, че ще останем на 20%, каза още Алибегов, който е и председател на Конфедерацията на туристическия бранш.

Според него държавата трябва да намери начин да стимулира ваксинацията. И даде за пример Гърция и Италия, където през лятото е имало парични стимули от държавата за ваксиниране до достигане на определен процент.

Навсякъде в Европа имаше обществени места за безплатно тестване до достигане на 80% ваксинация, даде пример той. И обясни, че искат да приложат същото и в България. Целта е правителството да получи време, за да може да си свърши работата, защото последното лято не се случи нищо и ние изоставаме. Европа вече води нормален живот, обясни Алибегов. Той разказа как върви организираната от заведенията ваксинация и изрази надежда до края на седмицата да бъде пусната обществена поръчка от държавата и тестовете да станат безплатни. А Министерството на здравеопазването да представи цялостен план какво се прави оттук-нататък.

Идеята за въвеждане на зелен сертификат за влизане навсякъде е прехвърляне на отговорност към бизнеса, каза Алибегов. Тези мерки се въведоха в Европа при достигане на 65-70% ваксинация. Държавата си върши работа и едва тогава отива при бизнеса и му налага мерки, а при нас ни казва, че ще се работи със сертификати, допълни той.

Той самият бил с много висок брой антитела и засега изчаквал с ваксинирането. А от служителите му 40% са се ваксинирали. Агитирал ги много трудно, защото недоверието в институциите било огромно.

Самият факт, че лекарите не са се ваксинирали в България... Поискахме държавата - като най-голям работодател да покаже как се прави, и да ваксинира държавната администрация, коментира той.

Според него държавата е трябвало да признае тестовете за антитела на хората, които са изкарали коронавируса вкъщи и не са се регистрирали. В България дялът на тези хора е изключително висок и това щеше много да отпуши икономиката, каза Алибегов.

Той отново настоя бързите тестове да станат безплатни за определен период от време, да се открият пунктове в цялата страна.

На 19 октомври излизаме на национален протест със синдикатите и браншовите организации за цената на тока. Притиснати сме - два пъти се е качил токът, през това време работим в условия на рестрикции към места и работно време, а в последните 6 месеца помощи не сме получавали, разказа Алибегов. /Dnes.bg/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK