Проф. Георги Михайлов, БСП: Болниците не са нито бензиностанции, нито ресторанти с оборот

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

„Ако говорим за надпартиен консенсус, то БСП, разбира се, го иска, но на определени принципи. Не на оставане на статуквото в здравеопазването, против което статукво ние се борим в целия политически и социален живот.” Това заяви кандидатът за народен представител от листата на БСП в област Благоевград проф. Георги Михайлов в дебат на тема: „Здравеопазването на бъдещето”.

Според него в трансформацията на здравеопазването на първо място трябва да залегне промяна във финансирането на системата. “Преди 15 години задълженията на здравната система са били 80 млн. лв., а сега са 825 млн. лв., което говори, че финансовата основа на системата е сбъркана и е необходима е базисна промяна в управлението на системата“, каза той.

„Болниците не са нито бензиностанции, нито са ресторанти, нито с дюкяни, където да се играе на оборот. Никой в света не е видял на пожарникари да им се плаща за брой пожари или на полицаи – за брой хванати престъпници. Плаща се базисно за охрана на националната сигурност. Здравеопазването е част от националната сигурност”, коментира проф. Георги Михайлов.

Той също подчерта, че здравеопазването трябва да е достъпно за всеки български гражданин, като това е негово конституционно право.

Kато втори основен въпрос за БСП в здравеопазването проф. Михайлов определи проблемът с кадрите. Той се позова на данни, според които средната възраст на медицинските сестри е над 60 години в България, а на лекарите – над 55 години. „След 10 години всички лекари в България ще са в пенсионна възраст, защото те не получават кариерно развитие, не получават и нормална финансова стимулация”, заяви той.

В тази връзка левицата предлага създаването на централизирана система за специализация на всички висши медицински кадри. „Тя ще се решава с помощта на университети, с мощния глас на техните ректори, но тя ще се контролира от държавата, както е във Франция, Испания, Великобритания, защото тя осигурява всички пробойни на системата за кадри във всички малки и големи лечебни заведения. Тази система е желязно фунционираща във Франция и не допуска недостиг на кадри в малките болници”, обясни проф. Георги Михайлов.

Той представи и друга идея, свързана с кадрите, а именно – ангажимент да работят в България, след завършване на държавното им обучение тук. „Изпращане за 5-7 години на кадри във високотехнологични центрове в света, но с договорно начало в България, те се връщат тук с чудесно възнаграждение и с чудесна възможност за реализация. Те наистина ще станат брилянтни специалисти в една или друга област, но ще се върнат тук и ще помогнат на страната”, предложи още той.

Според него трябва да има регионализация на здравеопазването с цел създаване на повече стимули за лекарите да работят в малките населени места.

Проф. Михайлов се спря и на лекарствена политика. „Достъпът до иновативни медикаменти в България не е както в повечето страни до 2 години, а минава 3 и повече години и създава условия за медицинска емиграция – да отидеш да лекуваш своя близък или дете извън територията на България, защото тук не можеш да го лекуваш”, коментира той.

Той засегна и развитието на майчиното и детско здравеопазване, като се спря и на въпроса за построяването на национална детска болница. По думите му тази тема е „дъвка“ в устата на временни и постоянни политици и години наред нищо не се случва по темата. „Скандално е за България, че в 21 век няма детска болница“, категоричен бе проф. Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK