Капацитетът на болниците в Благоевградско е запълнен, но не и препълнен

Снимка: Infomreja.bg

Благоевградско вече е в тъмночервена зона, заболеваемостта е 526 на 100 000 население

Общинският кризисен щаб в Благоевград заседава на фона на това, което се случва в цялата държава.

Исках да изслушам и лечебните заведения и другите институции. Информираха ни, че от днес неврологичните отделения в двете болници стават ковид отделения. Това не зависи от мен, а това е решение на МЗ. За мен е по-важно в такава криза да функционират и другите отделения. Освен ковид има още много други заболявания и те трябва да могат да продължат да се лекуват, обяви на пресконферения кметът на Благоевград Илко Стоянов.

От своя страна д-р Темелков заяви, че хората, които имат бърз антигенен тест не могат да извадят т.нар. зелен сертификат и към днешна дата е така.

„Обсъжда се количественият анализ на антитела евентуално да се признае, така че остават условията на Европейската комисия“, обяви още д-р Темелков.

След заседанието на Общинския кризисен щаб стана ясно, че в Домовете за възрастни хора и хосписите персоналът трябва да бъде със зелен сертификат или да отговаря на едно от трите условия.

Бързите антигенни тестове ще бъдат раздавани на лабораториите и те ще бъдат безплатни, ще се заплаща самото изследване, което ще е от 2 до 5 лв.

Кметът на Благоевград определи издадената заповед за новите мерки като един административен хаос. „На този етап ни беше съобщено, че заповедта продължава да се изменя. Ваксинираните в нашите домове са изключително малко. От утре ние ще реагираме като Община и ще осигурим финансирането за тези тестове. Всяка институция трябва да си поема отговорността и когато се прави нещо трябва да бъде премислено“, заяви Стоянов.

По негови думи добрата новина е, че капацитетът на болниците в Благоевград е запълнен, но не е препълнен. Няма го това огромно напрежение от миналата година и лекарите продължават да се държат.

Детските градини и ясли ще продължат да работят в Благоевград. Що се отнася до училищата, те вероятно ще преминат на ротационен принцип на обучение, тъй като областта попада в т.нар. тъмночервена зона и заболеваемостта вече е 526 на 100 000 население.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK