Трифон Зарезан и Деня на любовта отпразнуваха в Шипочано

Снимка: Infomreja.bg

„Виното е любов. Любовта е вино“

В кюстендилското село Шипочано отбелязаха 14 февруари - Трифон Зарезан и Деня на влюбените.

"Няколко са празниците, свързани с датата 14 февруари" - разказа председателят на НЧ "Пробуждане-2022" в с. Шипочано, Ирина Йовчева. По стар български обичай се отбелязава празникът на лозята и виного - Трифон Зарезан, който е свързан с ритуала зарязване на лозята.

По този повод бе поканен като гост-лектор гл.ас. д-р Симеон Крумов от Института по земеделие в Кюстендил. Той е специлист по лозята и представи интересна презентация на гостите на събитието, организирано от местното читалище в селото.

Гл.ас.д-р Крумов разказа за историята на лозовите насаждения в България и какво е въздействието от промяната в климатичните условия. Представи някои сортове, които са устойчиви на болести и студове, както и български сортове, които трябва да се запазят в Института по земеделие в Кюстендил - един от най-подходящите райони за овощарство.

Запозна присъстващите с програмите за опазване на традиционни български сортове лозя и овощни дръвчета. Обърна внимание на съвременните методи за борба с вредителите и опазване на реколтата. Експертът от Института по земеделие и овощарство разказа за донесени от него нови сортове лозя от Китай. Д-р Крумов демонстрира пред присъстващите как е правилно да се зарязват лозите. А самата презентация се случи в зала "Райнер" - любезно предоставиена за семинара на Йовчева.

Малко повече от две десетилетия у нас се празнува и Свети Валентин. От Читалището обръщат внимание на образователния характер на събитгията, тъй като председателят е университетски преподавател, който се стреми да разпространява знания в различни области. Поради тази причина образователната програма за месец февруари от името на читалището е много наситена със семинари.

Темата на събитието има философско звучене поради това, че д-р Йовчева е философ по професия. Тя представи нейната интерпретация за връзката между любовта и виното, като отбеляза, че "доброто вино става от хубаво грозде и направено с много любов. А любовта е като виното - първо сладка, а после горчива". Д-р Йовчева допълни,  че любовта може да бъде "по-сладка в компанията на вино".

Винаги се намира връзка между виното и любовта чрез химията и процесите, които настъпват. Всички знаем, че "люботва е химия", а за химичните процеси, че настъпват при производството на виното. Председателката представи инженер-химик Гергана Гъргарова - член на Настоятелството на НЧ, която е ценител на домашното виното. Тя е местен майстор на виното и на сланината и почерпи гостите с донесени от нея вкусотии, спазвайки местната традиция да има "Свинско с винско", както казват местните Тя получи висока оценка за качеството и на двата продукта и получи ценни съвети от д-р Крумов за винопроизводството.

Във втората част на семинара се включи гл.ас. д-р Грозев от Института по философия и социология на БАН. Той представи интересни факти за връзката между любовта и виното във философски контекст от древността до днес. Присъстващите на семинара разбраха за произхода на фразата „любовта дава крила“ и произхода на понятието „платонична любов“.

Д-р Йовчева почерпи с вино в калени чаши, съхранени от нейните предци. Тя получи съвет от д-р Крумов за добавяне на резен ябълка към него за по-качествен вкус.

Трифон Зарезан  завърши с пожелание за здраве и берекет.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Шипчо05:13 - 18.02.2023
Тази не е философ по професия. Тази е даскалица. Защо пишете глупости?
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK