Нинова: Няма да позволим на правителството да харчи средства от Сребърния фонд

Снимка: БСП

Искаме гаранции, че помощта от 1-ви до 4-ти клас няма да бъде намалена

„Видно е, че бивши и настоящи партньори на “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ се надпреварвате кой повече да критикува финансовия министър, включително в момента вашия.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за удължителния закон на държавния бюджет.

От парламентарната трибуна тя припомни, че бюджетът, който се удължава, бе подкрепен от цялата пленарна зала и уточни: „Така че все едно критикувате себе си. Нещо повече, към онзи бюджет вие направихте допълнителни предложения за разходи, които си ги приехте“, каза още тя.

Нинова обясни, че удължението, което днес се приема, ще важи до  31 юли 2023 г. „Министърът на финансите вчера пое ангажимент, че до тази дата вече ще имаме редовен бюджет за 2023 г. Затова имам въпрос към г-н Василев:  “Възнамерявате ли в редовния бюджет да преповторите тези политики, които са заложени тук?“, попита тя и уточни: „Тоест възнамерявате ли да позволите да се ползват средствата от Сребърния фонд и другите фондове от резерва за покриване на разходи?“

Лидерът на БСП бе категорична, социалистите няма да позволят да бъдат харчени средствата от Сребърния фонд.

По думите ѝ в удължителния закон има два въпроса, в центъра на които стои БСП от години: „Ние държим на тях принципно и последователно. Първият е Сребърният фонд, създаден от БСП, който цели гарантиране на пенсионната система. В него в момента има 3.7-3.8 млрд. Държим тези средства да останат целеви и да се ползват само за гарантиране устойчивост на пенсионната система“, обясни тя и припомни как Симеон Дянков на времето посегна на парите на Здравната каса, вкара ги в общия бюджет, изразходиха ги и до ден днешен не са върнати.

Нинова попита още финансовия министър откъде ще се върнат тези средства, ако си позволят да ги изхарчат. „В закона и в изказванията на служебния министър на финансите личи, че тези средства могат да сe попълнят само от излишък в бюджета, а вие не предвиждате такъв нито за тази, нито за следващата, нито за по-следващата година. Следователно вземете ли ги, няма да ги видим повече – нито българските граждани, нито българските пенсионери. Няма да позволим това да стане“, категоричен е председателят на БСП.

От парламентарната трибуна Нинова изложи и втория ключов въпрос за социалистите: „Отново благодарение на БСП, с подкрепа на залата, миналата година приехме, че учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас ще получат еднократна помощ такава, каквато имат другите. Сегашната еднократна помощ е 300 лева. В този удължителен закон се предлага помощта да бъде определяна от Министерски съвет. Отсега ви заявяваме, че между двете четения ще направим предложение тази помощ да е не по-малко от 300 лв.“, каза още тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK