Нинова: Би трябвало поне двама джентълмени да си отрежат по една ръка

Снимка: БГНЕС

Това заяви Корнелия Нинова пред депутатите от 49-ото НС

Парламентарната история познава политически компромиси в името на България. Това, което се гласува днес обаче, не е политически компромис и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране в последните дни минава буквално през трупове.

Това заяви Корнелия Нинова пред депутатите от 49-ото НС преди гласуването на новия кабинет.

Днес се гласува 102-ото българско правителство. Българската парламентарна история познава политически компромиси в името на България. Но това, което се гласува днес, не е политически компромис и не е за България – това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране минава през трупове, буквално, през последните дни.

Всичко това е завито в целофан и се поднася на хората като евроатлантическо правителство. Кой ви е казал, уважаеми ГЕРБ, ПП, ДБ и СДС, че корупцията, кражбите, замитането на следи, превземането на постовете в държавата “подписано с кръв“, подмяна на изборните резултати с ала-бала с президента, възпрепятстване на правосъдието, криейки се зад имунитети, са европейски ценности. Вашият евроатлантизъм се свежда до послушание и превиване на гръб пред силните, войната в Украйна и джендър идеологията и няма нищо общо с истинските европейски ценности – върховенство на закона, справедливост, равнопоставеност, демокрация, глас на народа и защита на българския национален интерес в общия ни европейски дом.

Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн. Днес би трябвало поне двама джентълмени от двете групи да си отрежат по една ръка. Не го правете в залата, за да не окървавяваме парламента. И както също декларирате – понеже си нямате доверие помежду си, ще си сменяте главите на ротационен принцип, за да сте сигурни, че тялото ще продължи да живее. 

През цялото време, докато сглобявахте този Франкенщайн, нито дума не обелихте за народа. За онези десетки хиляди, които през 2020 г. поискаха промяна на модела на Борисов. Непростимо пропиляване на надеждите на тези хора за по-добър живот. Нито дума за бедността, неравенствата, инфлацията, цените, доходите, икономиката, здравеопазването и образованието, за които в предизборна кампания обещавахте, че са ви приоритет. Дори и днес не стана сериозно дума за политики. Вие нямате и програма – тепърва ще пишете управленска програма. Имахте едни екселски таблици, които подмятахте “за забавление“. Днес чуваме декларация от кандидата за премиер, че ще направите бюджета с 3% дефицит, което означавало запазване на социалните плащания. Защо не кажете директно на хората – това означава замразяване на доходите. Въпреки че цената на водата, парното, топлофикациите, вдигнаха почти с 200%. Това означава увеличаване на бедността и неравенствата. Клехте се в името на народа, на 7 млн. души и се прегрупирахте в името на мафията, в името на оцеляването на 10-15 души. 

Ще спомена едно име, което днес никой не смее да спомене в тази зала. Защо ли? Главният прокурор Иван Гешев. Който видите ли бил повлиял на решението на БСП, което било готово на правителство с ГЕРБ.

Дами и господа народни представители, и тук не познахте. Искам да припомня нещо, не на вас, вие сте късопаметни, а на българските граждани. БСП е единствената партия, в която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен преврат. Припомням ви, че прокуратурата образува проверка, извика ме на разпит, поиска да връчвам призовки на колегите си и да предам документацията на партията от няколко заседания на Националния съвет по повод защо е изключен Кирил Добрев от партията. Вие такова нещо да сте чували? Не ви се е случвало. Сигурна няма и да ви се случи. Защото досега г-н Гешев ви пазеше и вие го употребявахте срещу политическия си опонент. И сега да ми кажете, че БСП е повлияна от това е просто цинизъм. 

Нещо между вас се обърка. Не е наша работа, вие си знаете. И сега главният прокурор реши да проведе операция „Чисти ръце”. Вие пък решихте с противоконституционни закони, признато от вас, че са противозаконни, да ограничите тази операция „Чисти ръце”. Тези, които той ви пазеше и използвахте през годините, сега тръгнахте срещу него, защото той реши да разкрие цялата истина за вас. Ние бихме го поощрили в този процес, въпреки че сме единствената партия, в която прокуратурата е влизала. Тогава дадох пресконференция и казах, че прокуратурата се ползва като политическа бухалка като БСП с вътрешнопартийни преврати. Но това не ни пречи и на мен не ми пречи като председател на партията днес държавнически и обективно да гледаме на процеса, който се случва в страната. Мафията експлоадира отвътре. Започнахте да си разчиствате сметките. Започнахте да се страхувате от имунитетите си. Вчера „Продължаваме промяната” казва: “Бойко Борисов да се даде имунитета“, днес Кирил Петков казва: “А, не, ще има комисия – 6 месеца за неговия имунитет“. Какво е това? И да кажете в този случай, че БСП се влияе от някакви процеси в прокуратурата е цинизъм, за който няма да мълчим. Операция „Чисти ръце” трябва да се проведе докрай. Независимо кой ще бъде от всички нас.

Чухте ли изказването на президента Радев на влизане в парламента – че правителството освен математика, е и ценности. Днес президентът Радев направи най-острото изказване срещу това правителство. Той се позиционира като маша опозиция и като водач на  войната срещу това правителство. Има ли право? Президентът Радев, който създаде “Продължаваме промяната“, за да ги прати срещу Бойко Борисов. След това като направихме правителство го свали, използвайки Борисов и “Възраждане“. И днес се заявява като нова алтернатива на какво? Не виждате ли, че тези разправии, това задкулисие дава аргументи на бащата на хаоса в държавата. Защото хаосът се създаде и тръгна оттам.

Дами и господа народни представители, днес сутринта си направих един експеримент. Помолих изкуствения интелект ChatGPT да ми напише реч за корупцията и мафията. Изкуственият интелект, създаден някъде в Силициевата долина. Справи се чудесно роботът,  написа ми реч от 3 страници за корупция и мафия в България. Ще ви кажа няколко неща какво мисли днес изкуственият интелект за българската мафия и корупция: 

“Мафията във високите етажи на властта в България представлява опасен синдром, който навлиза в основите на българската демокрация и застрашава принципите на прозрачност, справедливост и отговорност. Това е болест, която отслабва институциите в България и подкопава доверието в тях. Това е болест, която не спира на нивото на партийната принадлежност на отделните парти, не спира на нивото на идеологиите на отделните партии, а засяга всички, независимо от техните програми. Корупцията в България генерира социална несправедливост. Свидетели сме на това как тя засегна всичко – от обществените услуги, до правосъдната система. От образованието до здравеопазването.“ По-натам изкуственият интелект, който си има име, дава препоръки какво да правим. 

Сега ще ви прочета какво мисли естественият интелект за България, който също си има име. Той мисли така: "Христо Иванов даде предложение да казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото то няма да е само на Борисов, дали ще е на някого от нас, на някого на другите, това ще се види. Идеята е да се каже, че тази комисия работи докато се смени конституционната реформа."; "Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейска практика, което значи, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия." 

Уважаеми европейски посланици, това е обида към европейската практика. Не вярвам там да се създават нарочни комисии, за да се "спасява" и да се "влачи" имунитета на някого.

Продължавам с естествения интелект в българската политика: "Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения."; "Само ние можем да изперем Борисов. Да, основен маркетинг враг е, но не като реален враг е ГЕРБ."; "Всъщност правим една тъмна и задкулисна договорка с едни хора, на които няма как да имаме доверие, и цялата тази договорка е да оцелее Бойко Борисов."; "Днес имах разговор с Урсула: "Трябва да измислите как да заобиколите правилата, смисъл, да влезете в рамките."

Уважаеми европейски посланици, с уважение към европейската практика, това е петно върху ЕС. И те се наричат евроатлантици – тези, които унищожават истинските ценности на Европа.

Асен Василев: "Чистката е говорене с всички, които искат да стават министри. Първите две седмици. Ако някой иска да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това...". Става въпрос за чистката в администрацията. "Това едно от предложенията, които да набутаме в закона и знаем, че това ще ни попречи за влизането в ОИСР." Европейски ценности на естествения интелект. "Имате ли договорка да натикаме ДПС в ъгъла?". "Няма да се случи, защото Христо, нашият мил коалиционен партньор, иска да прави реформа и днес се е обадил на ДПС да си говорят за конституционна реформа."

Върхът на демокрацията е: "Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ и толкова. Направихме леко ала-бала през президента и лека-полека естественият процес ни докара дотук."

Уважаеми български граждани, защо ви ги чета тези неща? Каква е разликата между това, което е изкуственият интелект, и това, което е естественият? Изкуственият няма емоции – даваш му задачата и изпълнява. Естественият има страх, задкулисие, опит да се скрие зад имунитет, за да се предпази от правосъдие. Това е разликата и това е днешната коалиция – коалицията на страха, на имунитетите, на зависимостите. Необяснима коалиция. 

Уважаеми народни представители, наистина България има нужда от компромиси в трудни моменти, но обяснете какъв е този компромис. Христо Иванов се върна в политика, акостирайки с една лодка в “Росенец“ пред дома на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. А онзи ден отишъл при тях да им търси конституционно мнозинство. За какво? Сигурно ще разберем по-късно. ПП-ДБ застанаха под юмрука на президента, създадени от президента, което не е негова работа, за да съборят модела "ГЕРБ". Днес пазят имунитета на Бойко Борисов и го определят за маркетингов враг, но не истински. Ето това е лицемерие, страх, задкулисие, възстановяване на паралелната държава, пералнята на страха и на престъпността.

Ние няма да подкрепим, разбира се, такава коалиция. Няма да подкрепим този клуб по лични интереси. Няма да подкрепим коалицията на имунитетите, коалицията на войната. Ние предложихме алтернатива, защото не сме единствено партия, която да те критикува и да сочи с пръст. Ние имахме вариант за истинско национално правителство, което да изведе България от кризите. Което да успокои. Което да бъде такова, каквото декларирате на думи, но всъщност не е. И то беше: 5 национални задачи, зад които заставаме всички, надпартиен премиер, надпартийни министри експерти, срок за изпълнение и контрол. Това беше единственото възможно и национално отговорното, но страхът им, лакомията им за власт и постове ги накара да направят коалиция. Не национално отговорно правителство за България и с грижа за хората, а коалиция за 10 души с грижа за техния живот и техните кожи. Е, няма как това да успее. От самото начало то е грешно заченато и ще бъде мъртво родено.

Ние оставаме единствената алтернатива на това правителство. Ще ви кажа защо. Виждам, че колегите от „Възраждане“ реагират най-бурно. Само да припомня какво се случи в петък, уважаеми колеги от „Възраждане“, ето тук – ГЕРБ ви диктуваха текстовете на съдебната реформа и вие ето тук на колене ги пишехте и ги предлагахте.  Факт, видян от всички български граждани. Докато викахте „антиваксъри“, се ваксинирахте. Докато викахте срещу еврото, си държите парите в евро. И да не продължавам нататък. 

Защо претендираме, че БСП е истинска и автентична алтернатива? Защото докато някои от политическите субекти тук не бяха съставени, не беше измислен този ГМО-процес от президента Радев, шест години БСП се бори с модела на задкулисието на ГЕРБ, с паралелната държава, със задкулисните договорки и с кражбите на 10 млрд. лв. на година. Шест години, подложени на всичко, което е възможно на света – морков, тояга, натиск, вътрешна опозиция, преврати, всичко сме преживели. А и преди две-три седмици също получавахме оферти. Е, не се предадохме, не се продадохме за постове и не си предадохме принципите. Ето затова днес автентично претендираме за алтернатива, и то единствена, на тази коалиция. Разбира се, ще го докажем, не само с думи, а както винаги – с алтернативни политики, защото останахме единствената партия, която каквото казва преди избори, изпълнява след избори. Така ще бъде и занапред, а българският народ ще преценява, защото той е най-мъдър, по-мъдър от нас тук в залата. Благодаря.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK