България отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за COVID - 19

Снимка: Infomreja.bg

Българският евродепутат Андрей Новаков коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията

България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол "Сентинел", която
разследва злоупотреби с фондове, предназначени за възстановяване след пандемията от Ковид-19. Данните се съдържат в доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала.

Трите държави са най-големите бенефициенти на кохезионните фондове, но въпреки това не участват в операция "Сентинел". Българският евродепутат Андрей Новаков коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията по разследването на харченето на парите:

„В доклада, който ще гласуваме утре, се подчертават три държави - България, Полша и Унгария, които са отказали участие. Операцията стартира на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички държави членки са разпратени покани да участват.

Неколкократно на България е било припомняме, подканвана е да вземе участие. Това така и не се е случило. Към момента съм изправен пред неприятната ситуация да се налага да обяснявам на колеги от какво се тревожи българското правителство и защо МВР не се е съгласило да участва в тази операция и Европол да разследва как са харчени парите за Ковид, които ЕС отпусна за България.

За съжаление това съвпадна и с нещо друго. Изпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС беше отстранен, като беше променен и устройствения правилник на агенцията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър.

Това прилича на свръх концентрация на власт, при положение, че тази агенция е независима и не зависи от мандата на един или друг министър, а е с петгодишен мандат. Тя трябва да контролира правителството как харчи парите от Европейския съюз.

Това нещо ме тревожи на фона, че все още нито една стотинка от Плана за възстановяване, не е стигнала до българските общини“, заяви Новаков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za