Работещите и самоосигуряващите се във временно затворените бизнеси ще получават компенсация

Снимка: Infomreja.bg

Те ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния си доход

Работещите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за времето, през което са ползвали неплатен отпуск заради наложените ограничения. Това реши правителството с приемането на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на този вид финансова подкрепа до края на 2021 г.

Когато договореното работно време в месеца, за който се изплаща компенсация, е по-малко от договореното работно време в месеца, от който се определя размерът й, тя ще се изплаща пропорционално.

Месечният размер на компенсацията на самоосигуряващите се е 75% от определения със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване минимален осигурителен доход за тази категория за месеца, за който се изплаща компенсацията.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск за работниците и служителите или датата на акта на държавния орган за самоосигуряващите се лица, но не по-късно от 31 декември 2021 г.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени авансово с бюджетни средства за сметка на Министерството на труда и социалната политика. В последствие средствата могат да бъдат възстановени от очакваната допълнително пренасочване на средства за България през 2022 г. по линия на инструмента на ЕС за подкрепа на засегнатите от кризата с Ковид държави – REACT EU.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK