Червен код за наводнения в западната част на Румъния

Снимка: Infomreja.bg

На места в страната вали сняг

Националният институт по хидрология и управление на водите в Румъния издаде червен код за опасност от наводнения в окръг Тимиш (Западна Румъния). Очакват се значителни увеличения на нивата на реките. Жълт код е в сила за окръзите Клуж, Бистрица-Нъсъуд, Сълаж, Марамуреш и Сату Маре, съобщава БТА.

Заради проливните дъждове и придошлите реки, 20 къщи, над 40 домакинства и 100 парцела земеделски земи в района на река Бързава (окръг Тимиш) вече са наводнени.

„Никой не прави нищо. Не почистват канавките и каналите. Затова всички са задръстени”, оплакват се местните жители. Те са отправили безброй жалби до Окръжния съвет и Префектурата, но без резултат. Само през 2016 г. е имало шест наводнения.

Нестабилно остава времето в цялата страна. Очакват се проливни валежи и усилване на вятъра в централната и в северната част на страната. Условия за бури и градушки има в Южна Румъния. В Южните и Източните Карпати поривите на вятъра ще надвишават 70 - 90 км/ч и ще има валежи под формата на суграшица и сняг.

В района на Борсек в Брашов вали сняг. В Марамуреш в северната част на страната снежната покривка достигна 85 см. Видимостта е намалена под 100 м. Движението се извършва при зимни условия. 

 

КОМЕНТАРИ