Европрокуратурата разследва за корупция за ремонта на жълтите павета

Снимка: Infomreja.bg

Българската прокуратура не знаела

Европейската прокуратура започна разследване за възможна корупция и злоупотреба със евросредства за ремонта на жълтите павета в София. Това съобщиха официално европейските прокурори.

Българската прокуратура не е знаела за акцията, според информация на bTV. Оглед на пет адреса в София е направила европейската прокуратура съвместно с антимафиотите от ГДБОП.

Разследването е с кодовото име „Пътят на жълтите тухли“. То е свързано с лошото управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция, изчислена за поне 3 млн. евро, добавят от ЕП.

Това разследване е започнало през есента на 2022 г. въз основа на медийни публикации. 

В процес на проверка от Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София, включително булевард „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“. Две години по-късно обаче, когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Беше отбелязано също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро или 6 млн. лв. са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK