Испания поема твърд ангажимент за присъединяване на България към Шенген

Снимка: Infomreja.bg

Позицията е изразена по време на срещата на министър Демерджиев с испанския му колега Марласка

Нашият твърд ангажимент е присъединяване на България към Шенгенското пространство по време на предстоящото испанско председателство на ЕС, заяви министър Фернандо Гранде-Марласка. Той посочи, че приемането на страната ни в Шенген е изключително важно както за защитата на външните граници на ЕС, така и за спокойното и свободно придвижване – един от принципите на съюза. По думите му България е подготвена за това и с пълноправното й членство  ЕС и Шенген ще бъдат още по-силни и сигурни.

По време на работната среща испанският вътрешен министър е запознал вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  с  инициативите, които Испания ще предприеме по време на председателството си по темите сигурност и вътрешни работи. Една от водещите е завършването на пакта за миграцията с намирането на разумно равновесие между заложените в него принципи.  Друга част визира съвместните усилия в борбата с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, борбата с тероризма и радикализацията.  По думите на министър Марласка, високото ниво на сътрудничество е основано на взаимно доверие, което прави възможно постигането на добри резултати за гражданите на двете страни. В рамките на срещата са дискутирани също сигурността по пътищата и необходимостта от политики за превенция и намаляване на огромната загуба на човешки животи в пътнотранспортни произшествия.

Министър Демерджиев подчерта  постигнатото съгласие за стъпките и сроковете, които да доведат до приемането на България и Румъния за пълноправни членове на Шенгенското пространство. „Стъпките са ясни - взаимен диалог между България и Румъния, Европейската комисия, Нидерландия и Австрия. Диалог, целящ да доведе до отпадане на резервите на двете държави по отношение на пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Що се касае до времето, съгласихме се, че подходящ е първият Съвет по правосъдие и вътрешни работи след лятната пауза. Перспективата е ясна, от нас се изисква работа, знаем какво трябва да се свърши и сме мотивирани да го направим“, заяви категорично вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той потвърди заявената пълна подкрепа на България за приоритетите, които испанското председателство си поставя, както и готовност за интензивна работа по тяхното изпълнение.

Българският вътрешен министър коментира и договорената възможност за срещи на експертно ниво с оглед ползване на испанския опит в борбата с пътния травматизъм, както и за осъществяването на постоянна комуникация в борбата с организираната престъпност, с нелегалната миграция и в други сфери, които традиционно са предмет на добро взаимодействие между двете държави. Министър Демерджиев изрази удовлетворението си от личната среща, която дава възможност за  пълноценно и ползотворно сътрудничество в испанското председателство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK