Христов: Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната по график

Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката провери действията по интерконектора

По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще бъде през октомври. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на проверката на междусистемната връзка в района на село Доброславци, пише Нова тв. По думите му проектът напредва по график, дори има леко изпреварване. „Абсолютно сигурни сме, че ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета“, добави той.

Министърът посочи, че капацитетът на газовата връзка е 1,8 млрд. куб. м годишно. Христов информира, че в момента с осем европейски страни се прави мащабен анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа. Целта - другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра.

Газовата връзка ще бъде с реверсивен поток – България може да купува газ и от Сърбия. Министърът обаче уточни, че основно се предвижда интерконекторът да бъде използван в посока България – Сърбия, тъй като сръбската страната все още зависи от руския газ и те са запазили капацитет на терминала в Александруполис, който България строи. „Тази възможност за реверсивни доставки ни дава една допълнителна сигурност в случай на нужда да доставяме газ от Централна Европа“, обясни Христов.

Началото на изграждането на интерконектора бе дадено на 1 февруари в присъствието на президента Румен Радев и държавния глава на Сърбия Александър Вучич. Тръбата ще бъде дълга почти 170 километра, 62 км от които са на територията на България. Газовата връзка тръгва от Нови Искър и ще се включва в сръбската газопроводна мрежа при град Ниш.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK