Рецепта за щастие: На гозби и любов замириса в "Уникално Банско"

Снимка: Infomreja.bg

Банскалии посрещнаха в центъра на града всички гости и местни с „благо и солено“

Под капака на капамêвата тенджура къкри любовта и животът. С щипка сол, много традиция и две лъжици настроение се приготвя най-старта гозба на света – щастието. То съществува в Банско и пребъдва чрез културните мероприятия, които всяка година се повтарят, но с разнообразие и финес, с желание и трепет, че нещата могат да се случат по най-добрия начин.

Банскалии посрещнаха в центъра на града всички гости и местни с „благо и солено“. Ястия от банската кухня бяха представени за втора поредна – КОВИД година, на фестивала „Уникално Банско“. Той е част от една крайно наситена програма, която води в града туристи и доказва, че Банско е целогодишен курорт.

Уникално Банско е фестивал за традициите и вдъхновението да се насладиш на вкуса. Занаяти на базар бяха част от фестивала, с който се доказва и сръчността.

КОВИД никога не е идвал. В навечерието на един голям празник – Съединението на България, ние се съединяваме, мислейки позитивно, можейки, знаейки, тръгвайки от традицията – от разкръстицата – там, откъдето ние сме черпили водата, за да поемем напред и колкото можем се стараем, там, където се меси хляба, там, където се прекланяме пред възрожденската къща, там, където работим с децата. Това, което мечтаем д бъде нешето бъдеще – не седнали на пейките, а да го вършим в действителност. Където душите ни усещат и човекът ни търси и иска, разказва пред ИНФОМРЕЖА Елена Калайджиева.

Тя меси хляб, показва на децата как се меси хляб, тя нарича на хляба, тя събира с аурата си хората – които я случат и гледат. Докато меси, Елена разправя:

Банската разкръстица е началото на всичко това. Това, което помня още от моята баба – разкръстицата е начинът, в който се събира всичко – книжката, тръпката, танца, готвенето, социалната връзка, моженето, искането, заискването, главенето, жененето, престапул’ч’ата и всичко останало. Това е Банско – уникално, уникално в прегръдката на Пирин, в своята истина, в същината на съзнанието на истинския банскалия и че ние искаме едно единствено нещо – хора, обичайте Банско, елате!

Показваме как се меси хляб с квас и всичко останало – традиционни занаяти, занаяти от България и най-накрая сцената. Това е съединението! И банската кухня – отиваш, вкусваш и пак искаш!, завършва Елена.

Пожелайте нещо на хората, но на диалект, поддква я репортер на ИНФОМРЕЖА, Елена прехапва устни, намисляйки си желанието, което е: Ич не ме гайле! Бъдете здрави! Суу ‘а стиснеш – мазга ‘а пусне. (*Превод: Хич не ми пука! Бъдете здрави! Сухо да стиснеш – мазнина да пусне!)

Зорка Тумбакиева – част от сдружението, организатор на фестивала, споделя пред медията ни: За втора поредна година домакините на Банско правят този празник. Смятаме, че имаме една от най-интересни и хубави кухни и затова се опитваме да я направим достояние на колкото се може повече хора. Навсякъде има уникални ястия и ние нямаме претенции да сме първите, но имаме претенции да сме добри в това, което правим.  Всички механджии са се опитали да представят интересни неща. Обогатили сме програмата с детска кулинария, където децата ще се научат да месят хляб.

На въпрос как втора поредна година в КОВИД се отразява на бизнеса и летния сезон в Банско, Тумбакиева споделя:

Беше трудно за туристическият бизнес, но банскалии са силни. Е, оцеляхме! Ето ни! И смятаме, че всяка следваща година ще представяме все по-интересни неща за гостите на Банско.

Летният сезон бе приличен и имаше хора през месеците, характерни за Банско. Надяваме се зимата да бъде по-добра.

Относно протестните на хотели и ресторантьори, които преди два дни блокираха Е-79, обявявайки се против КОВИД мерките, мнението на Тумканиева е:

Ние смятаме като Съюз, че всички рестриктивни мерки, трябва да бъдат обвързани с икономически зависимости. Нямаме интерес да се противим на мерките, тъй като здравето е на първо място, но те трябва да са икономически обвързани.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK