Кулинарният фестивал в Баничан получи голямо признание

Снимка: НЧ "Изгрев - 1930"

Той е включен в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България „КулинарФест“

Един от 17-те кулинарни фестивала, включени след много проучвания в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България „КулинарФест“, е

Баничанският „Фестивал на огледната баница, селския труд и вкусния воден лук“. Приложението е по проект на сдружение „Платформа АГОРА“, финансиран от Националния фонд „Култура“.

„Щастливи сме, че сме първи сред първите. Преминахме през дълго изследване на автентичността на нашите кулинарни изделия. Единствени в Югозападна България ние имаме фестивал в иновативен кулинарен формат. Досега той е само в едно издание, тъй като миналата година заради пандемията не можахме да го проведем, но отзвукът му е толкова голям, че имаме запитване на българи, които живеят в Америка, кога ще го проведем отново, за да го посетят“, казва Румяна Джибова – секретар на НЧ „Изгрев – 1930“.

Визитката на фестивала в Баничан, а и на цялото село е водният кромид. Вече 10 години читалище „Изгрев – 1930“ популяризира неговата уникалност, позовавайки се на научни изследвания, проведени от експерти в Института по екосистеми и биоразнообразие към БАН. Тукашният кромид е признат и от световното движение „Slow Food“, има търговска марка и е един от 30-те вкуса в съкровищницата на вкусовете в България. За него се смята, че преборва вирусите и бактериите в организма.

По време на фестивала в Баничан човек може не само да вкуси от местните кулинарни специалитети и да научи рецептите за тях, но и да се наслади на тукашния певчески и танцов фолклор. Разбира се, може и да си купи кромид – бял, розов или червен, направо от неговите производители.

Празникът на село Баничан – 8-и септември, Малка Богородица, наближава. Ако епидемиологичната обстановка позволи, на тази дата ще стане факт второто издание на самобитния фестивал.

„Желанието ни той да се състои е повече от 100 процента, но най-важното е хората да са живи и здрави“, казва в заключение Румяна Джибова.

Първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България „КулинарФест“ (“CulinarFest”) е напълно безплатно за ползване и вече е налично за сваляне в Google Play https://play.google.com/store/apps/details

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK