Откриха сензорна зала за лица с увреждания в Дупница

Снимкаи: Община Дупница

Над 20 са потребителите, които всекидневно посещават Центъра

С водосвет отслужен от отец Петър, официално бе открита Сензорната зала в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Дупница. На събитието присъстваха персонал и потребители, кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Таня Кирилова.

"За всички нас този ден е изключително важен. За нас е чест да покажем пред обществото, че споделяме еднакви цели, идеи и сме изправени пред едно и също предизвикателство, а именно да окажем подкрепа на тези, които имат нужда от нея в това време на трудности и изпитания. Щастлива съм, че съм част от една общност, която е динамична и има възможност да се развива с устойчивата подкрепа на Община Дупница. Сeнзopнaтa тepaпия e хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи лица c yвpeждaния. Работата в мултисензорната стая съчетава по иновативен начин идеите на психоанализата, релационната психомоторика и мулти-сензорния принцип.

Скъпото оборудване на сензорната зала дава великолепен шанс за корекция и развитие качествата на различните възприятия: зрителни, слухови, тактилни, обонятелни, чрез редуване на стимулите или възможността за комплексно въздействие върху всички сетива. Всичко това под ръководството на високо квалифицирани специалисти. В сензорните стаи лицата се учат да възприемат стимулите от средата, за да се интегрират по-пълноценно в обществото", коментира директорът на Центъра Нина Александрова.

" Щастлив съм, че по време на втория ми мандат успяхме да открием като държавно делегирана единствената засега услуга за лица, които да отговарят на индивидуалните потребности на хората, като се гарантира тяхното качество и ефективност. Социалните услуги са от изключителна важност за преодоляване и превенция на социалното изключване.

Социалната сфера няма отстъпление от постигнатото до момента в община Дупница и има постоянен стремеж да се осигури пълноценно участие в общността и реализирането на права и подобряване на качеството на живот. Тези хора го заслужават ", лаконичен бе инж.Чимев. Той подари на потребителите пясъчна табла, която е средство за релаксация и развиване на концентрацията и креативността, лаптоп и емоционални топки..

Над 20 са потребителите, които всекидневно посещават Центъра.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK