Стоянов: Искаме ли парк, или предпочитаме „Бачиново“ да бъде залят с бетон

Снимка: Infomreja.bg

В пост в личната си страница във фейсбук Стоянов изрази позицията си

Кметът на Благоевград Илко Стоянов недвусмислено заяви чрез своя позиция, че волята на хората за него е приоритет и не приема едноличното взимане на решения по отношение на развитието на Благоевград. В пост в личната си страница във фейсбук той обяви, че инвестиционното намерение за разширяване и надграждане на парк „Бачиново“ ще бъде разделено на две фази, а максималният размер на предложението за поемане на дълг, касаещо първата част, възлиза на 17 784 538 лева. 

„За мен стои само една дилема - ще има ли Благоевград първия си мащабен проект, който ще го направи водещ зелен град, или ще продължим да оставяме на унищожение едно от най-големите си природни богатства. Решението е в ръцете на всички нас“, гласи част от позицията на кмета Илко Стоянов:

Ето какво добавя още той:

„На 6 януари беше открито обществено обсъждане за поемане на дълг от Oбщина Благоевград в размер ДО 29 милиона лева, а не ОТ 29 милиона лева. Тъй като още на самото обсъждане и особено след края му, в социалните мрежи и някои медии, се стигна до множество манипулации и неистини, сега се налага да поясня някои факти и обстоятелства, преди да обявя своето намерение, въз основа на което Общински съвет - Благоевград ще вземе решение. Още в предизборната си кампания представих на обществеността няколко амбициозни и мащабни проекта, чрез които Благоевград може да се превърне в една от водещите общини в България. Всичките проекти са свързани помежду си и НЕ следва да се противопоставят един на друг. Всеки нормален човек е наясно, че няма как всички проекти да започнат да се изпълняват едновременно - все някой ще е пръв, друг ще е втори, в зависимост от възможността за финансиране и проектната готовност на Общината. Затова изработихме и сайта www.newblg.bg, където може да се следи фазата на развитие на всеки един от проектите. Спазвайки обещанието си към избирателите и следвайки принципа на последователност, аз и моят екип успяхме за срок по-малък от 6 месеца да намерим възможност за реализация на първия от тези проекти, касаещ реконструкция и модернизиране на Аквапарка и парк „Бачиново“. По стечение на обстоятелствата първият възможен проект се оказа и най-общественият за всички нас. Финансирането на проекта се осъществява съгласно Регламент No:1303/2013г. на Европейската комисия, където съгласно чл. 37 „финансовите инструменти се използват за подкрепа на инвестиции, които се очакват да бъдат финансово жизнеспособни, но не могат да генерират достатъчно финансиране от пазарни източници.” В този смисъл поемането на дълг НЕ представлява кредит от търговска банка, така както се опитват да го представят определени субекти. Само за пример ще дам, че внесеният проект за бюджет на държавата за 2022г. предвижда поемане на дълг в размер на 7.3 милиарда. Логиката за общинския и държавния дълг е една и съща. Само преди около година Община Благоевград пое дълг от 5 милиона лева, за да оправи водопроводите на няколко улици, от които няма никаква пряка доходност“, пише в поста си кметът Стоянов.

Той е категоричен, че този проект не може да се финансира с безвъзмездни европейски грантове, защото към настоящия момент не съществува никаква такава възможност за подобни мащабни проекти. 

Кметът добавя, че твърденията, че има пряка връзка между този проект и повишаване данъците на хората не отговаря на реалността и че средствата могат да бъдат спечелени на състезателен принцип, а ако това стане факт, същите могат да бъдат използвани само и единствено за реализация на това инвестиционно намерение. 

„През целия европейски период на Благоевград са взимани грантове, кредити, поеман е дълг, но в нито един момент не е представян мащабен проект, който да касае толкова огромен брой жители. „Бачиново“ е на всички ни и ако успеем да стартираме този проект, няма да има никакво значение кой ще бъде кмет след 1, 5 или 9 години, защото тези средства ще останат вложени и гарантирани за всички жители на общината. Това е нашият парк и всички заедно ще полагаме грижи за него, без значение кой каква функция изпълнява“, гласи още позицията на кмета Стоянов.

По думите на кмета ползите от инвестиционното намерение са в много насоки и най-малката от тях е разкриването на преки работни места и допълва, че Общината не иска да бъде работодател, а се стреми да създаде условия за хората и бизнеса, да осигури достъпна и красива градска среда. 

„Това ще даде възможността на благоевградчани да остават тук, но освен това ще привлечем и нови хора, които ще идват да прекарват времето си в едно от най-добрите места в България. Също така, ще привлечем инвеститори. Повтарям го - ще привлечем инвеститори, защото има пряка връзка между инвеститорите и градската среда. Няма инвеститор в днешно време, който да не оценява една община по условията за живот в нея. А това включва в себе си социален, културен, достъпен, интегриран град с добра среда, защото инвеститора не само осигурява работа на местните хора, а и внася такива от други места“, категоричен е кметът. 

Той добавя още, че Благоевград има не просто парк, а има потенциала за огромен градски парк, който да може да прерастне в крайградска зона с уникална минерална вода. „И сега, нека си кажем още една истина - този парк е застрашен от застрояване. На няколко места, в частни петна след съмнителни сделки, вече са се разположили строителите. Парк „Бачиново“ е на кръстопът. На изборите много благоевградчани гласуваха за мен, именно защото им обещах това. И аз го правя! Реализирането на нашето намерение ще спаси парк „Бачиново“ от захапващите го строители от всички страни. Всеки град си има сърце. Този парк ще вдъхне живот на цялата община. Ще ни отвори вратите да влезем сред лидиращите зелени общини. Не го ли направим сега, след време ще е твърде късно, защото любимата ви алея е на път да се превърне в улична мрежа на нов квартал. Аз се вслушах в гласовете на хората и в техните страхове и макар че съм напълно убеден в силата и изпълнимостта на цялостната идея, стигнах до извода, че се нуждаем от едно балансирано решение. Затова ще оттегля едната част, касаеща спа-центъра (закрития плувен басейн). Ще внеса предложение за финансиране на другата част, чрез която ще се извърши реконструкция, модернизация и значително увеличение на площта на парк „Бачиново“, изграждане на плувен комплекс с минерална вода (открит басейн) и обслужващ паркинг. 

Максималната стойност на проекта може да достигне ДО 17 784 538 лева. Сумите ще бъдат усвоявани едва след провеждането на обществени поръчки, които могат да доведат само до по-ниски стойности. Сумите ще бъдат усвоявани поетапно на база свършена работа и при представяне на необходимите отчетни документи. 

Максималната стойност на дълга може да достигне ДО 19 519 790, 10 лева, която следва да бъде върната чак през 2042 година. Сега се върнете 20 години назад, вижте колко е поскъпнал животът към настоящия момент и си представете тези стойности след още 20 години“, пише още в позицията си кметът Илко Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK