Радев призова за единно съдържание на учебниците по БЕЛ, История и География

Снимка: Infomreja.bg

Ако в учебниците и програмите се просмукват деструктивни влияния, държавата ще се намеси“, категоричен е президентът

Президентът Румен Радев призова за единно съдържание на учебниците по Български език и литература, История и География. Това заяви държавният глава на конференция, посветена на образованието. По думите му България трябва да отстоява своето духовно и културно пространство, пише Нова тв.

„Стои въпросът какво ще правим с учебниците и програмите. Ще бъдат ли те бизнес, или държавата трябва да се ангажира с отпечатване с процесите на разработване и отпечатване на учебниците”, поясни държавният глава.

"Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), инфлацията, доходите, необходимостта от инвестиции и висококвалифицирана работна ръка, но не се разгръща темата за основния носител на просперитета на нацията – децата и младите хора на България", коментира още държавният глава, посочват и от dariknews.

„Нека да е ясно, че въпросите, които разглеждаме за историческата памет и за националната идентичност, са в основите на държавността“, заяви Радев и допълни, че няма как държавата да не се ангажира, когато става въпрос за фундаментите на държавността.

„Ако в учебниците и програмите се просмукват деструктивни влияния, държавата ще се намеси“, категоричен е президентът и добави, че именно това е ролята на държавата.

Според него без образование не може бъде говорено за високотехнологични производства и високо добавена стойност.

„Не може технологичният прогрес да бъде превърнат в икономически растеж, а оттам в по-висок стандарт и качество на живот. Не може да говорим за съвременна сигурност без образование“, посочи той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK